Her er jeg med

søndag den 2. juni 2013

Nye syns- og smagsindtryk

Forleden var jeg sammen med flere andre på en guidet tur ved Saltbæk Vig. Det er endnu engang blevet bekræftet, at det er så unikt et område, at det fortsat skal være fredet og dermed lukket for offentligheden. Det drejer sig alt i alt om 26 kvadratkilometer strandeng.
Det blev forsøgt inddæmmet i 1866 ("Hvad udad tabes, skal indad vindes"), men det lykkedes ikke.

Der er et rigt fugleliv og flere sjældne planter derude. I brakvandet findes flere fiskearter, bl.a. karper.
2 af de 8 plantearter, som Danmark har et særligt ansvar for i forhold til EU, findes her. Desuden er området et internationalt habitatsområde, hvilket stiller særlige krav.

Maj-gøgeurt, som kan kendes på de plettede blade
Den største forekomst af gøgeurt i DK findes netop her. Man regner med, at ca. 70% af alle Danmarks gøgeurter findes her.

Salep-gøgeurt, som kan kendes ved spidsere blade og af og til forekomst af grønstribede blosterblade
Det var en spændende tur med en meget vidende guide, som også var dygtig til at formidle sin viden.
En del af området
Inden vi sagde farvel, var vi lige omkring udgangspunktet. En gård, som ligger tæt på området. Så fik æslerne også lige besøg..
Ellers var det nu mest køer og får, vi så!
Senere på ugen var der kulturaften i byen, Kalundborg distortion (!) med boder, åbne forretninger, cafeer, smagsprøver, vikingemarked, helstegt pattegris, natløb og musik.
Der var rigtig mange mennesker i byen, godt vejr og god stemming.
Vi så os lidt omkring og endte efter en speciel smagsoplevelse på Klostertorv, hvor vikingemarkedet holdt til. Senere på sommeren er Kalundborg en del af et større sjællandsk arrangement som korstogsby. Vi har jo fx den femtårnede kirke som et meget værdigt symbol. Den er 800 år gammel.
I slutningen af juli kommer meget til at handle om korstogene,.
Vikingeflåden lægger til med Havhingsten fra Roskilde i front, og ellers vil der foregå mange forskellige ting i løbet af den pågældende weekend, bl.a. skal der males 16 m af et nyt Bayeux-tapet, som sammen med andre byers tapeter vil komme til at udgøre 70 m.
Et skuespil bliver stablet på benene. Folk kan deltage og vil blive tilbudt at låne kostumer osv.osv.
En lille smagsprøve fik vi denne aften.
Tv Broder H., som var så venlig at give os et afladsbrev!?
Klostertorv
Eleverne fra en nærliggende produktionsskole holdt pause fra arbejdet
Smagsoplevelsen den aften var økologisk flæskesvær med grannåle (langnålet ædelgran). En nærliggende restaurant stod på gågaden og delte smagsprøver ud. Det smagte faktisk godt, ligesom det fuglegræs vi også prøvede.
Vel hjemme igen afprøvede vi en strandkålssalat. Strandkålen havde Husbonden taget en håndfuld med hjem af, da han var på tur med hunden.

Strandkål før tilberedning
Resten af sidste uges oplevelser får vente!

6 kommentarer:

 1. Sikke en spændende oplevelse at være i strandengen ved Saltbæk Vig med en vidende guide. Det er dejlige billeder, du viser - og også fra kulturaftenen i Kalundborg. Vi har også prøvet at spise strandkål. Efter at have været på vandring med en naturguide, der fortalte om alt det spiselige, man kan finde, blev vi klogere på alt det spændende, der er lige til at plukke.
  Ha' en rigtig god dag, Nonna!

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak, Madame. Det har været nogle spændende oplevelser.
   Ja, det er utroligt, hvad der findes af spiseligt i naturen, når man først bliver gjort opmærksom på det. Men jeg konstaterede i aftes, at man helst skal bruge de spæde blade fra strandkålen. De større er for bitre.
   God mandag!

   Slet
  2. Tak for rådet om de helt spæde blade!

   Slet
 2. Guidede ture er altid de bedste - man får bare SÅ meget mere ud af det hele med en god, faglig og grundig information.
  Det lyder som en kanongod dag.
  Hvad fik I aflad for? ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var gode oplevelser, hver især. Ja, hvis man har en god guide, så er en tur med en sådan at foretrække. Jeg har dog også prøvet det modsatte :-)!
   Godt spørgsmål. Jeg forstår egentlig ikke, hvad vi fik aflad for ;-)!!??
   God onsdag aften!

   Slet