Her er jeg med

mandag den 11. november 2013

Tempeltræ m.m.

Det første Gingko Biloba - træ jeg hørte om, står, så vidt vides, stadig ved siden af Viborg Katedralskole. Da jeg var gymnasieelev der, overværede vi alle, at træet blev plantet tæt på skolen. Hvad anledningen var, hvem der havde skænket det osv. husker jeg ikke mere, men navnet på træet bed sig fast.
Det er et meget hårdført træ. Det overlevede Hiroshima. Træet stammer oprindeligt fra Kina og Japan og er verdens ældste nulevende træart. 300 millioner år siges det at være. "Et levende fossil" bliver det også kaldt. Desuden har det mange helbredende egenskaber. Man kan bl.a. læse om træet her.

Den næste gang jeg mødte et sådant træ, var i Kejserens Have i Shanghai. Det var meget stort. Jeg har desværre ingen billeder af træet fra turen. Desuden var der et væld af andre planter, vi også skulle se, og små finurlige huse.

Fra Kejserens Have i Shanghai
 Og så her i den forgangne weekend igen. Vi var på besøg hos min svoger på Lolland. Vejret var ekstremt dårligt med regn og rusk, så det blev en kort gåtur for mit vedkommende. Uden for matriklen er der ellers mulighed for mange ture.
Midt i hans have står et tempeltræ. Jeg fatter ikke, at jeg ikke har lagt mærke til det før. Det havde stort set tabt alle bladene, men som de lå på jorden var de dog letgenkendelige. De har "gåsefodsform":

Gingko Biloba-træ i en lollandsk have
De karakteristiske blade
Desværre fik vi ikke set så meget af Lolland denne gang, men hygge, afslapning og god opvartning skortede det ikke på.
Vel hjemme igen fejrede vi Mortensaften med langtidsstegt and (4 timer ved 160 grader), hjemmelavet rødkål med blandt andet friske tranebær og naturligvis sovs og kartofler. Anden var en fritgående Oscar-and af Pekingandracen. (Man har vel set Bitz og Frisk og deres udsendelse om ænder!)

Andesteg tillavet som retten Peking-and er en helt anden historie!


12 kommentarer:

 1. Hvor er det spændende, at du har været i Shanghai.
  Det er fantastisk, at der findes træarter, der har eksisteret så længe som det smukke tempeltræ, Gingko Biloba. Her fik vi også and i går, og langtidsstegning lyder lækkert! Vores var andebryst stegt på panden med honning og soya. Rigtig god mandag!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var en rigtig god tur, om end temmelig kort, vi havde i Shanghai og nærmeste omegn. Men der var stramt program, så vi så ganske meget. Uhmmm, andebryst med honning og Soya lyder rigtig lækkert! Mange tak, Madame, og god tirsdag!

   Slet
 2. *Gådefods-form' - ha ha, nu vil jeg ikke kunne se gingko-træer uden at tænke på gåsefødder :-) Det er smukke træer. I Japan (jeg har boet i Tokyo) står de overalt, men også herhjemme ser man dem da i flere og flere haver. Mine forældre har to træer, men de er ikke særligt store endnu. Her stod den også på langtidsstegt and. Anden havde jeg købt i en lokal, økologisk gårdbutik. Den blev heldigvis superlækker, så det er nok ikke sidste gang, jeg handler dér :-) God aften til dig.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor spændende, at du har boet i Tokyo! Ja, gingko-træerne er smukke. Jeg synes ikke, at jeg ser så mange af dem, men det kan være, at der er flere i det midtjyske end her .-)! Langtidsstegning er altid godt, dejligt mørt og stor smag! Mange tak, Frue, og god tirsdag!

   Slet
 3. Jeg ved ikke af, at jeg nogen sinde har set sådan et træ, men jeg har da læst om det.
  Andestegen ser virkelig lækker ud. Her fik vi ikke and, men noget helt ANDet ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Haha, jeg have egentlig også forestillet mig, at vi skulle have noget ANDet, men pludselig fik jeg lyst til andesteg :-)!
   Jeg tror, jeg skal have mig et lille gingko-træ, som kan stå i en potte, indtil det er stort nok til at komme ud. Det er smukke træer.
   Mange tak, Randi, og god tirsdag!

   Slet
 4. Hvis jeg har set sådan et træ, er jeg ikke klar over det, men nu vil jeg nok kigge efter gåsefødder ;-)
  Du kan næsten ikke undgå, at have været meget tæt på vores bopæl, uanset hvor på Lolland I har været. Vi havde gæster fra Sjælland om lørdagn, som sagde det var bedre vejr, hvor de kom fra. Her blæste det godt og der kom også en del vand fra oven ikke mindst søndag.
  Vi sprang anden over her hvor vi nød en stille afte os to alene.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, du må endelig kigge efter gåse- eller andefødder :-)! Vi var på besøg fra fredag til lørdag, og særlig om lørdagen var vejret dårligt. Vi befandt os i nærheden af Lalandia.
   Vi var kun to (og hunden) om at spise anden søndag aften, men der var selvfølgelig også mad nok til i aften. Mange tak, Pia, og god tirsdag!

   Slet
 5. Jeg kender ikke særlig meget til træet. Anden derimod ser simpelthen så lækker ud (:

  - Kit

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er også begrænset, hvad jeg kender til træet, ud over udseendet, men præparater deraf, såsom ginseng, har jo helbredende virkning, fx i forhold til blodomløb.
   Anden var virkelig lækker og faldt fra hinanden, så mør var den. Og heldigvis ikke tør :-)!
   Velkommen på bloggen og tak for kommentaren!

   Slet
 6. I min første have havde jeg et tempeltræ ... jeg synes det er så smukt, men det bliver ret stort, så det kræver god plads omkring sig.
  Langtidsstegningen af and lyder som en god ide :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror godt, at jeg tør binde an med et tempeltræ. Vi har en temmelig stor grund, så jeg kan godt finde et sted til det. Men det skal starte i en potte .-)!
   Det var første gang, jeg prøvede at langtidsstege en and, og det var en god idé. Mange tak, Ellen, og god søndag!

   Slet