Her er jeg med

fredag den 7. december 2012

Pensionister på museum

I denne uge har jeg været til julefrokost i Lærerkredsens pensionistafdeling. Der indledes altid med et kulturelt indslag.
Denne gang begyndte vi på museet, hvor vi overværede et yderst interessant foredrag, der handlede om vores by som korstogsby. I 1192 satte Esbern Snare, byens grundlægger, sig i spidsen for et korstog, som gik til Det hellige Land. Jerusalem var faldet i de vantros hænder og skulle nu befries. Hvordan det gik, fører for vidt at fortælle, men Esbern Snare kom hjem igen i god behold, i modsætning til mange af tilhængerne.

Byens museum
Efter foredraget var der tid til at kigge på udstillingerne.

Pyntet med gammel julepynt
Vi forlod museet og gik over på den anden side af gaden, hvor vi skulle spise frokost. Vi havde fået lov til at låne det gamle lokale i kælderen . Bygningen kaldes Bispegården, fordi der i meget gamle dage var bolig der for biskoppen og hans følge, når han kom på visitats.
Maden kom fra restauranten, som ligger ovenover.
I bygningen har byens kunstforening også til huse. Vi nåede lige at få et hurtigt glimt af den udstilling, der hænger og står for øjeblikket: Tekstilkunst og stentøj.

Bispegården
Kunstnerne er Kisse Tindal med tekstilkunst og Marianne Fossgren med stentøj.

Et eksempel fra udstillingen: "Østen for solen og vesten for månen" (tekstil) og "Min søster og mig" (stentøj)
Jeg kunne vældig godt lide stentøjet. Kunstneren havde valgt nogle meget sigende titler til sine værker, fx "Den langhalsede", "Næb", "Er jeg for tyk?" og "Samtale". De fleste ting var vaser, torsovaser, rosenvaser osv.
Så var det tid til at sætte sig og nyde bordets glæder, som også indbefatter hyggelig snak, historier og sang. Maden var traditionel julefrokostmad.
Det skønne, gamle lokale
Inden vi forlod stedet fik vi udleveret bogen til næste læsekreds-arrangement: "Dette burde skrives i nutid" af Helle Helle. Jeg har ikke læst noget af hende, så jeg er meget spændt på den.
Nu vil jeg iøvrigt glæde mig til weekendens udskejelser!

12 kommentarer:

 1. Sikke et spændende arrangement, du har været til, og det lyder som om, I har en meget aktiv pensionistafdeling i Lærerkredsen. Dejlige billeder du viser. Kunst, god mad og et historisk foredrag havde også lige været mig.

  SvarSlet
 2. Mange tak, Madame. Ja, det var spændende, og det gik alt sammen op i en højere enhed. Jeg synes, det er rart, når der også foregår lidt ud over selve maden. Det er også tilfældet i aften, hvor vi starter med udlodning i skolens kunstforening, inden vi sætter os til bords.
  Vi har ca. 3 arrangementer om året i pensionistafdelingen, ud over læsekredsen.

  SvarSlet
 3. Jeg har kun læst Rødby-Puttgarden af Helle Helle. Jeg har læst et sted, at hovedpersonen i den nye roman er Dorte fra Glumsø - det gør mig altd nysgerrig, når handlingen i romaner foregår et sted, jeg kender godt i virkeligehden. Så får jeg lyst til at læse bogen og se, om stedet bliver skildret, så jeg kan genkende det, eller det er ren fiktion. Sara Blædels seneste krimi foregik et sted, jeg - ligesom forfatteren - kender vældig godt, og det gav historien en ekstra dimension.

  SvarSlet
 4. Det er ganske vist, at kender man området, hvor handlingen foregår, så bliver man nysgerrig. Jeg kender desværre ikke Glumsø, men det giver bestemt en ekstra dimension at kende stedet. Jeg håber, at jeg får noget ud af bogen, da jeg skal komme med et oplæg! (Og også ellers naturligvis :-)!

  SvarSlet
 5. En rigtig interessant dag du har haft! Det lokale med murstensbuerne ville jeg også have nydt at spise i.
  Hvor stort et geografisk område breder den pensionistkreds sig over? Ikke at du behøver at tegne det ind på Google Maps, men den lyder ikke, som om den kan være helt lokal med alt det, der kan blive plads og råd til.
  Det må altså være hyggeligt at mødes med gamle kolleger på den måde.

  SvarSlet
 6. Så vidt jeg er orienteret drejer det sig om lærerne i kommunen. Kommunen har ca. 48.000 indbyggere, så der er en del skoler involveret.
  Det er også rigtig hyggeligt at mødes på denne måde, selv om der er ganske få med fra min tidligere skole. De fleste melder sig helt ud af foreningen, når de går på efterløn, og så kan de ikke deltage.
  Bispegården er et meget interessant hus, rummer megen historie og er fortsat en levende bygning. Tak for kommentaren, Ellen, og god weekend!

  SvarSlet
 7. Hyggeligt med sådan en aktiv pensionist-forening. Og historie-fortælling er altid interessant, hvis fortælleren er god. Jeg har læst 'Ned til hundene', og den var god på sin helt egen skæve måde. Forhåbentlig kommer du med en lille anmeldelse af 'Dette burde skrives i nutid', når du kommer så langt?

  SvarSlet
 8. Det er hyggeligt med pensionistforeningen, men jeg må indrømme, at jeg ikke hører til de flittigste til at møde op. Der er så mange andre ting, der trækker!
  Jeg er meget spændt på Helle Helle, og jeg skal nok komme med en anmeldelse i januar.
  Jeg kunne ikke huske, at det var mig, der havde foreslået bogen. Det er grunden til, at jeg skal komme med et oplæg. Jeg ligger, som jeg har redt :-)! Tak og god weekend, Frue!

  SvarSlet
 9. Jeg synes som du, at det er både interessant og hyggeligt, når julefrokoster er andet end mad, selvom jeg er vældig madglad :-) I modsætning til før i tiden, så har vi jo i dag så mange muligheder for at se og opleve og desværre er der ikke plads til det hele, så man bliver nød til at prioritere.
  Du er sikkert i gang med at nyde weekenden med de udfordringer den byder på.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Pia! Du har ret. Desværre kan vi ikke nå det hele, men vi prøver! Der er jo nok at vælge imellem.
   Ja, weekenden nydes med dejlige mennesker, god mad og minimum af arbejde! God søndag!

   Slet
 10. Du kan glæde dig til Helle Helle - og Marianne Fossgren laver nogle skønne ting.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Marianne - og velkommen på bloggen! Dejligt at høre, at du godt kan lide at læse Helle Helle. Jeg håber, at det samme vil gøre sig gældende for mig.
   Marianne Fossgren er helt unik med sine skulpturelle vaser. God søndag!

   Slet