Her er jeg med

mandag den 10. december 2012

En ny tradition er født

Det har været en ganske begivenhedsrig weekend. Den begyndte fredag aften, hvor der var inviteret til julefrokost på min gamle arbejdsplads.
Allerførst var der udlodning i Skolens Kunstforening. Når der har været en udstiller, er der som oftest købt et kunstværk, en bog eller andet, som har med den specifikke kunstner at gøre. Der er en hovedpræmie, som man kun kan vinde én gang. Dernæst er der gevinster (de indkøbte effekter), som kan vindes af alle fremmødte, og endelig er der gevinster, som kun kan gå til medlemmer.
Jeg var heldig at vinde en kunstbog denne gang: "Mine mange malermøder" af Poul Christensen, som har udstillet på skolen. Jeg glæder mig til at læse den.
Jeg har tidligere vundet hovedpræmien, et maleri af Mogens Balle, et mindre maleri og et foto, så jeg klager ikke.
Derefter var der buffet, sponsoreret af deltagerne. Alle skulle medbringe en ret til ca. 50,- kr. Jeg blev bedt om at tage en flaske snaps med. Det var en let opgave.
Lækre ting og sager blev stillet frem og fortæret. Ind imellem blev der sunget fra en lille samling julesange og budt på underholdning. Det var ganske udmærket.
Da vi var færdige med at spise, skulle vi spille om pakker. Alle skulle have en pakke med. Det gik, som det plejer. Til at begynde med, foregår det hele i god ro og orden. Efterhånden som alle pakker er delt ud, tager man selvfølgelig også fra hinanden og fra de andre borde. Senere endnu bliver vi som børn på ny og snyder i stor og højrøstet stil !
Konceptet er sådan, at den officielle julefrokost slutter kl. 22.00. Så hjælper alle hinanden med at rydde op.
Derefter kan de, der vil feste videre, gøre det. Oprydningen bliver så deres sag.
Vi var en stor flok, der forlod stedet, da den officielle del var slut. Det var hyggeligt, men der er ikke så mange tilbage af dem, som jeg arbejdede tæt sammen med. De er også holdt op, og det er langtfra alle, der har lyst  til at deltage.
Om lørdagen havde vi planlagt at mødes med vores naboer. Vi var blevet enige om at sætte en ny juletradition i søen.
Kl. ca. 15.00 troppede de op hos os. Husbonden havde bagt æbleskiver, og de blev sat til livs i magelige omgivelser sammen med gløgg og kaffe/te.
Derefter gik herrerne og hundene en tur, mens damerne kokkererede og i fællesskab lavede aftenens middag.
Forhistorien er den, at vi tidligere havde købt et rådyr og delt det.. Et dyr har som bekendt kun en ryg, og den skulle vi dele i lørdags. Jeg havde forberedt den, så den var næsten lige til at sætte i ovnen.


Jeg havde hældt rødvin i bradepanden og skåret forskellige rodfrugter i små tern og lagt ved. Til sidst blev ryggen dækket af bacon. Opskriften fandt jeg på nettet. Den hedder "Jægerkonens dyreryg". Jeg går aldrig/gik ikke slavisk til værks, men justerer altid hist eller her.
Nabokonen kreerede en rejecocktail, som smagte skønt, med flûtes til.

Aftenens forret
Samme nabokone havde taget desserten og Waldorfsalat med hjemmefra samt 2 flasker rødvin, så det kunne ikke gå helt galt.

Aftenens hovedret
Aftenens tallerken bestod således af: Dyreryg, hvide og sukkerbrunede kartofler, vildtsauce, bagte rodfrugter, Waldorfsalat og ribsgélé. Det smagte fortræffeligt, må jeg sige. Den opskrift kan anbefales.
Dertil hvidvin og rødvin.
Desserten var en tiramisukage, som vi indtog noget senere sammen med en kop kaffe/te, da vi havde brug for en lille pause.

Tiramisu
En dejlig aften lakkede mod enden. Den kalder bestemt på en gentagelse til næste jul. Vi må blot sørge for, at vores næste nabo, som er ham vi har købt rådyret af, sørger for, at vi kan købe et nyt i 2013.
Søndagen var helliget hjemlige sysler. Da vi ingen planer havde, kunne vi nyde at være inden døre i det voldsomme snevejr.
I sidste uge fik vi det første julekort: Et ark A4, foldet på midten som omslag for et trykt julebrev. En af mine kreative veninder har kreeret det. Dejligt julemylder!


11 kommentarer:

 1. En travl og godt besat weekend, med plads til både oplevelser, arbejde og ikke mindst hygge.
  Dyreryg, kølker og ja drt hele, smager altid godt. De sidste mange år har jeg dog valgt at fjerne fileten og lave dyrebøf i stedet. Det kød smelter mere end noget andet på tungen. Jeres menu og dag lyder bestemt ikke dårligt. En sidder jo nærmest og savker :-) Gad vide om tiramisuen også var hjemmelavet?

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak, Pia. Ja, det var bestemt en dejlig weekend.
   Jeg fjernede naturligvis mørbraden, som kun fik ganske få minutter i ovnen, men ellers stegte jeg jo hele ryggen. Det er første gang, jeg laver dyreryg, så jeg må prøve mig lidt frem :-)!
   Ja, tiramisuen var også hjemmelavet.

   Slet
 2. Min iPad har altså sin hel egen måde at stave på.
  Køller og savler er et par af ordene der skal rettes. Du gætter nok hvad der skal stå :-)

  SvarSlet
 3. Sikke en god ny tradition. Er det naboen selv, der er jæger, for så må han jo være mand for at skyde et stykke råvildt til næste år også. Og så tiramisu til dessert - uhmm :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er en rigtig god tradition! Det er ikke denne nabo, men naboens nabo til den anden side, som er jægeren. Han skyder vist en del dyr i løbet af et år, men han har også mange købere. Hans kone bryder sig ikke om rådyr!
   Ja, det var en rigtig god tiramisu. Så var vi også mætte :-)!
   Mange tak, Frue, og god tirsdag!

   Slet
 4. Det lyder som en hyggelig, travl og oplevelsesrig weekend! Måske var det helt fint at holde "snefri" om søndagen :-)
  Hvor er det et skønt julekort!

  Randi

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Randi! Det var helt fint at holde snefri om søndagen, så jeg kunne få ladet op til denne uge :-)!
   Ja, jeg synes også, at det er et fint julekort, så det vil jeg gerne dele!
   Rigtig god tirsdag!

   Slet
 5. Det lyder vel nok hyggeligt begge arrangementer! Dejligt at du ser dine kolleger stadigvæk - det gør jeg desværre ikke bortset fra en enkelt, der er blevet en veninde. Opskriften på dyreryg tager jeg straks til mig. Vi fik krondyrbøf, sidst vi var inviteret ud, og det var desværre hverken til at skære i eller tygge. Sikke et smukt julekort du har fået!
  Rigtig god tirsdag!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var en rigtig dejlig weekend med gode arrangementer.
   Jeg omgås ikke så mange af kollegerne mere, bortset fra en, som jeg går til spansk sammen med, en anden, som jeg er i læsekreds med og en tredje, som jeg er i strikkeklub med :-)! Så det var hyggeligt at få hilst på de andre også!
   Dyreryggen var både mør og "saftig"!
   Julekortet er skønt! Tak, Madame og rigtig god tirsdag til dig også!

   Slet
 6. Uhmmm, dyreryg :-) Det er bare så godt - og så hjemmelavet tiramisu ... det er heller ikke at foragte. Den ser meget mørk ud? Min er helt lys, bortset fra kakaodrysset oven på den.
  Det er godt med gode forbindelser til dyreforsyninger :-)

  SvarSlet
 7. Mange tak, Ellen. Det er alletiders at have en jæger i bekendtskabskredsen. Dyrekød smager bare så godt. Tiramisuen var lavet som en kage med mørke lagkagebunde.
  Jeg kender også godt de lyse. Fortsat god ferie!

  SvarSlet