Her er jeg med

fredag den 24. august 2012

Kultur på ferien

Som tidligere nævnt fik kulturen meget lidt plads på vores ferie i Sverige i sidste uge. Naturen fyldte det meste.
Havde vi prioriteret anderledes, ville vi være kørt til Kalmar, nydt byen, fordybet os i historien om Kalmarunionen og om Margrethe 1.
Desuden ville vi også have besøgt Øland og set ruinerne af Borgholm Slot. Det må altsammen blive en anden gang, da vi håber at kunne holde ferie samme sted igen.
Vi fik læst en hel del i stedet for. Tilsammen fik vi læst bøger af Bjarne Reuter, Henning Mankell, Elsebeth Egholm og Åsa Larsson. De fleste er krimier, så nu tror jeg nok, at jeg skal i gang med en anden genre!
Vi var på marked. Det må også siges at være kultur, den meget folkelige og hyggelige slags. Så vidt vides er der marked 3 gange om ugen i Nybro, på torvet. Det lignede markeder alle andre steder, men vi bemærkede, at fx frugt og grønt var væsentligt dyrere end i supermarkederne. Havde det så været økologisk, havde man måske kunnet forstå det, men det var det ikke engang.
Tøjet på markedet var langt fra vores smag. Det var meget gammeldags, synes vi, og væsentligst i kunststoffer. Jeg så dog også kun en enkelt kunde købe noget.

Derudover så vi nogle kirker, desværre kun udefra, da de var lukkede. Det var 3 meget forskelligartede kirker, som lå ikke så langt fra feriestedet.


Billedet her forestiller Oskars kyrka i Nybro kommune. Det er en gråmalet trækirke fra 1800-tallet med klokkestabel. Kirken er bygget i nyklassisistisk inspireret byggestil. Den blev indviet i 1870.


Denne kirke er Sankt Sigfrids kyrka. Det er en granitkirke, som blev bygget i 1888 på det sted, hvor den gamle kirke havde ligget. Den har fået navnet efter den engelske missionær, som i 1000-tallet holdt sine prædikener i området. Han prædikede under et birketræ og døbte i en nærliggende kilde. Hvor birketræet stod, blev den allerførste kirke opført. Sigfrid anses for at være Smålands helgen og apostel. Kilden ligger ikke langt fra kirken.


Örsjö kyrka bliver betegnet som en perle i stiftet. Den er sekskantet og blev bygget i 1892. men i 1974 brændte den, så kun ydermurene stod tilbage. Allerede 2 år efter stod den nye kirke klar. Det indre var naturligvis helt nyt med tidssvarende og i denne sammenhæng farvestrålende inventar.  Med sine ikoner udgør kirken et unikt rum for gudstjenester. Denne kirke ville jeg gerne have set indvendig også, da den er så meget anderledes end de øvrige.

"Engle kan flyve, fordi de tager sig selv så let." (C.K.Chesterton)

6 kommentarer:

 1. Sådan en ferie, hvor man nyder naturen og slapper af med en god stak bøger, er altså ikke at foragte. Nogen gange er det bare lige det, man trænger til.
  Jeg kan godt følge dig i det med, at efter en stribe krimier, trænger man til at læse noget andet. Det er ikke ret længe siden, jeg selv havde læst et par virkelig grumme krimier og derefter virkelig fik lyst til at læse noget, der kunne skabe en helt anderledes stemning. Så læste jeg Undskyldningen af Hanne-Vibeke Holst - den kan anbefales på det varmeste.

  Randi

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kunne også godt lide Undskyldningen af Hanne Vibeke Holst. Jeg var lidt skeptisk, da jeg gik i gang, for jeg har ikke været så vild med de andre, hun har skrevet, men jeg blev heldigvis positivt overrasket. Nu skal jeg i gang med en bog til første møde i læsekredsen, og jeg ved, at det ikke er en krimi.

   Slet
 2. Jeg synes lige som dig, at det er spændende at kigge på kirker, når man er ude at rejse. Også at opleve de lokale markeder selv om det, I så, nok var en skuffelse. Men fx i London har jeg set de mest vidunderlige markeder.

  SvarSlet
 3. Hos os er kirker og markeder et must, når vi er på tur. Heldigvis er mange kirker åbne, så man kan komme ind og kigge. Markederne er jo meget forskellige, alt efter om du er syd- eller nordpå. Det er længe siden, vi har været i London, men jeg husker tydeligt markedet på Portobello Road. Fantastisk! Det var nærmest hele gaden, der var involveret.

  SvarSlet
 4. Sikke en dejlig ferie. Og gode billeder - hvilket kamera bruger du?

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak for det. Vi bruger begge et Canon Ixus kamera, det ene af lidt ældre dato, det andet helt nyt.

   Slet