Her er jeg med

mandag den 30. april 2012

Weekendtur

En begivenhedsrig weekend er slut. Den begyndte fredag med en dejlig tur sammen med et par strikkedamer og mange andre. Vi var en busfuld, hovedsagelig kvinder, som skulle afsted på orkidétur til Fynsland. Turen var arrangeret af den lokale Kvickly.
Undervejs blev vi budt på kaffe eller te og chokoladekage. Humøret var højt, og snakketøjet blev flittigt brugt.
Efter en halvanden times tid nåede vi målet: Gartneriet Ellelund i Langeskov. De beskæftiger sig kun med orkideer, og kun med typen phalaenopsis. Til gengæld har de rigtig mange af dem. Disse orkideer er såkaldte epifytter, som vokser på andre planter uden at tage næring fra dem.
Gartneriet har altid mellem 3 og 4 millioner planter ad gangen. For at få plads til så mange, har de for 5 år siden udvidet og yderligere automatiseret. Nu er der således 26.000 kvadratmeter drivhus. (Jeg kan godt nøjes med ét på 12!).Planterne er ca. 1,5 år om at udvikle sig: Fra de kommer som små blendede øjer ( ministiklinger) fra laboratorierne, og til de blomstrer. Sådanne stiklinger får gartneriet 40.000 af hver 14. dag. Så sættes de i drivhuse med 28 grader i 32 uger, derefter pottes de om og står yderligere 32 uger, inden de kommer i et noget køligere drivhus med 16-18 grader. Dette kuldechok får planterne til at blomstre.
Sønnen, som har overtaget halvdelen af gartneriet på nuværende tidspunkt (faderen er 73), tager jævnligt afsted til Sydøstasien for at finde nye sorter.
Bliver der fundet nye typer, kommer de hertil som kloner, og først efter 3 år ses resultatet.

Salgsafdelingen er et eldorado af farver og skønhed. Det er svært at vælge, hvis man gerne vil have nogle med hjem!
Efter at alle havde fået deres købelyst styret, var der smørrebrød og øl/vand, inden turen atter gik hjemad. Alle havde mange spørgsmål, som blev stillet dels undervejs, dels efter at smørrebrødet var spist. Nogle af spørgsmålene gik på økonomien i foretagendet. Der er en årlig omsætning på 36-40 mill. kr og 8 ansatte, foruden 4 familiemedlemmer.
Et andet spørgsmål gik på vanding af blomsten. Ingen vanding i kuldeperioden (ca. 3 uger) ellers jævnligt. Det er et spørgsmål om at gøre det samme hver gang: The same procedure as last week (year)!
Ved 21-tiden var jeg hjemme efter en dejlig tur.
Resten af weekendaktiviteterne fortæller jeg om senere.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar