Her er jeg med

mandag den 30. december 2013

Laaaaang juleferie

Samtidig har jeg også holdt blogferie. Tiden og energien har ikke lige været til at sætte sig roligt ned og fundere over livets tilskikkelser.
Vores juleferie blev skudt i gang med en 70 års fødselsdag her i byen den 23.12. Det var meget hyggeligt. Invitationen var af en sådan karakter, at man kunne komme og gå, som man lystede, og præcis den dag havde alle meget travlt. Naturligvis.
Videre ned i byen for vores vedkommende for at hente den bestilte kalkun. Vi får altid "stuffed turkey" juleaften.
De sidste forberedelser blev tilendebragt og næste formiddag kørte Husbonden til København for at hente julegæster. Vi skulle være 6 voksne om aftenen. De, der kom længst fra, var niecen og hendes kæreste. Han er stockholmer, og hun er på vej til at blive det. Det var første gang, han skulle opleve en dansk jul, men det er mit indtryk, at han befandt sig godt.Vi havde fældet et træ på matriklen, og det står stadig i julestuen. Efter gammel skik i min familie står det til efter Hellig tre Konger. Juleaften var der levende lys på. Og der var ro på. Alle kørte til julegudstjeneste om eftermiddagen undtagen undertegnede, som var nødt til at rydde frokosten af bordet, dække bord til om aftenen og have kaffen klar til de hjemvendte. Meget hyggeligt alt sammen.
Ind kom kalkunen med diverse tilbehør, og som noget nyt, hvad angår ris a la mand`en, øste jeg en portion op i hver af de 6 assietter, som stod klar i køkkenet, en anden puttede mandlen i én af dem, en tredje byttede rundt på tallerknerne, og en fjerde  fordelte dem ved bordet.

Stuffed turkey

Og så blev det hele ødelagt, fordi Husbonden havde bevæbnet sig med indtil flere hele mandler, som han strøede rundt efter forgodtbefindende!! Det blev dog Troldemor, som fik mandelgaven!
Anden juledag var der "vagtafløsning". Husbonden kørte gæsterne tilbage til København, og samme dag ankom børnene med familier. Vores datter og hendes familie kom heldigvis så tidligt, at der blev tid til frokost og en snak, inden de øvrige gæster forlod huset.
3. juledag om eftermiddagen havde vi "juleaften" nr.2 med gaver, elektriske lys på træet, julemand og tableau i skoven. Stormen havde raseret vores lille skov, og et af træerne havde åbenbaret en lille "hule", som husede en lille nissefamilie. Da det var ved at blive mørkt, gik vi alle ned for at besøge dem. Ungerne var stumme af betagelse, især de allermindste!
Den ældste( 7 år) fortalte farfar efter middagen, og efter at have fået ham væk fra bordet, "så kunne jeg godt se den elastik, der sad i skægget"! Hun har faktisk for længst luret ham, men hun vil så gerne tro på julemanden og nisserne!
Fjerde juledag forlod alle huset. Vi som de første, for juleugen sluttede også med en 70 års dag, denne gang i Jylland. Præcis, hvor vi har boet før, så der var mange kendte ansigter. Det har været nogle rigtig dejlige juledage med vore nærmeste. Alle har været mere end villige til at hjælpe, så jeg ikke har behøvet at stå i køkkenet hele tiden. Selv ham på 2 sagde: "N. hjælpe!"

Vi holder en pause i år fra vores sædvanlige nytårstradition og holder i stedet "candlelight dinner for two". Senere på aftenen kommer naboerne.


Godt nytår!


8 kommentarer:

 1. Sikke et tætpakket juleprogram I har haft. Modellen med, at flere er involveret i hele halløjet med at få anbragt mandlen, kan jeg godt lide, men jeg ved ikke, hvordan jeg ville have håndteret, at der pludselig var mere end én mandel :-)
  Rigtig godt nytår!

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak, Randi. Vi har vænnet os til, at der kan ske ting og sager i forbindelse med mandel og mandelgave ;-)! Den går dog ikke, når børnene er med, for de tager det naturligvis meget alvorligt (endnu)!
   Ja, der skete noget hele tiden, men det var fint. Godt 2014!

   Slet
 2. Det lyder som den dejligste jul - men travl. Og det var spændende at læse om tableauet i skoven og den lille hule, som husede en lille nissefamilie. Jeg kan godt forstå, at ungerne var stumme af betagelse.
  Rigtig godt nytår, Nonna!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var en travl jul, men meget dejlig. Det var Husbondens idé med nissehulen, som han fik, da han ryddede op i skoven. Jeg hørte et af de større børn hviske: "Det er bare trænisser", da vi besøgte nissefamilien, men de små lod sig ikke anfægte. De store er meget diskrete, for ikke at tage fornøjelsen fra de små. Det er flot, synes jeg. Mange tak, Madame, og et godt 2014!

   Slet
 3. Med sådan en fyldt jul, ville jeg også foretrække en stille nytårsaften.
  Risalamanden bliver også portionsanrettet her, dog klarer jeg selv det hele, og enten yngste eller ældste vælger portion først, og jeg tager den der er tilbage. Vinder jeg, bliver der på en eller anden måde spillet om mandelgaven.
  Godt nytår til dig også.

  SvarSlet
  Svar
  1. Netop. Vores nytårsaften blev lige, som vi ønskede det med besøg af naboerne hen imod midnat.
   Og nu er vi allerede i 2014. Spændende, hvad det mon vil bringe! Mange tak, Pia, og god weekend!

   Slet
 4. Dejligt med sådan en 'fyldt' juletid.
  Og dejligt at høre, at også I stimulerer børnenes fantasi med herlige historier og eventyr fra skoven. Meget flot, at de ældre børn klarer at lade de yngre forblive i deres tro :-)
  Godt nytår til dig herfra!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det var virkelig dejligt at være sammen med så mange glade mennesker.
   Jeg synes også, det er flot, at de ældste børnebørn holder deres viden for sig selv :-)! Det bliver lidt trist, når først alle er klar over, at det er fri fantasi! Så må vi finde på noget andet.
   Mange tak, Ellen, og god weekend!

   Slet