Her er jeg med

torsdag den 22. august 2013

En kort tur til Odense og rundt på matriklen

I begyndelsen af ugen var vi på en smuttur til Odense. Det sker ca. hvert halve år. Vi havde et par timer at gøre godt med, inden vi måtte på farten igen.
Et fast punkt på programmet er et måltid på café Skt. Gertrud. Et hyggeligt og afslappende sted med god mad.
Denne gang fik vi Moules Frites:

Uhmm. De rene lækkerier!
 Lige i nærheden ligger Gråbrødre Klosterkirke, som har en meget lang historie. Bl.a. har den været gravkirke for kongehuset, sognekirke, hospital, dåreanstalt osv. Jeg synes, at den mest fascinerende del af bygningskomplekset er munkegangen.

Munkegangen
H.C.Andersens mor endte i 1833 sine dage i de såkaldte Doktors Boder, som var indrettet som en del af hospitalet og beliggende lige over munkegangen.
Samme dag, som vi var i Odense, var H.C.Andersen-festivalen lige begyndt, så det vrimlede med telte, musik og masser af mennesker. Rigtig hyggeligt.
På vores videre rundgang i byen så vi et kæmpestort gavlmaleri. "Miss Take". Hvem, hvad og hvorfor det er der, ved jeg ikke, men det fyldte temmelig meget i gadebilledet.

Gadekunst
Så var tiden ved at være gået, og på vej tilbage til bilen rundede vi lige Brandts passage. Der stod en figur, som jeg ikke havde set før.


En hyldest til John Lennon

 
Figuren er lavet i sten og metal af Susanne Ussing. Den er helt forfriskende at se på blandt alle eventyrfigurerne, som befolker Odense. Den indeholder mange symboler, relateret til John Lennon. På stensøjlen står der fx indgraveret 4 gange : "War is over, if you want it!" Fra søjlen flyver fredsduen ud i verden, og baretten på figurens hoved repræsenterer militarismen. I højre hånd bærer figuren en metalplade med et hul. "Et hul til at se verden igennem", citat af Yoko Ono i 1966, osv. Meget speciel.
Vi kørte derefter til banegården, samlede min svoger op og kørte hjem. En på alle måder dejlig tur.
 
 
 
Øverst oppe et brød bagt i Römertopf. Det var utrolig enkelt at lave. "La bella donna" fra Toscana var en gave til Husbonden fra hans mor. På det store billede står der en Kokardenblume ved siden af solsikken. (Jeg har stadig ikke fundet ud af, hvad den hedder på dansk!) Besøg af to børnebørn og en græshoppe/cikade.

8 kommentarer:

 1. Uhm, jeg elsker også muslinger på denne måde.
  Vi kører altid forbi Odense, men den kirke ser interessant og smuk ud.
  Det er den slags udflugter, der gør hverdagen lidt mere spændende :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg havde ikke været inde i den kirke før. Selve kirken ser helt anderledes ud end munkegangen, men stadig et besøg værd. Du har helt ret. Udflugter er et must! Jeg håber på flere af slagsen, efter at Husbonden er gået på pension.
   Ja, muslinger og skaldyr i det hele taget er guf :-)! God torsdag!

   Slet
 2. Det lyder som den dejligste dag i Odense og tak for anbefalingen af café Skt. Gertrud. Vi var i Odense for et par uger siden, og jeg kommer gerne igen - der er så meget at se og opleve. Spændende at man kan bage brød i en Römertopf - det var jeg slet ikke klar over. Jeg fik sjovt nok en yndigt figur i går, der minder meget om jeres "La bella donna" fra Toscana.
  Rigtig god torsdag!

  SvarSlet
  Svar
  1. Der sker altid noget i Odense. Det er en meget hyggelig by, synes jeg.
   Brødet kaldes også grydebrød: Verdens bedste brød. Langtidshævning, så det tager sin tid at lave.
   Man kan få mange flotte figurer. Tillykke med din. Vores har fundet en god plads i haven sammen med vores sommerfuglebusk. De to klæder hinanden.
   Mange tak og også god torsdag til dig!

   Slet
 3. Sikke en smuk munkegang. Der er nogle murere, der har gjort sig umage en gang for mange hundrede år siden. Meget speciel statue/figur. Jeg går ud fra, at forklaringen står på/ved den, for ellers må den da virke ret mysti-fystisk?

  SvarSlet
  Svar
  1. Munkegangen er nemlig smuk og flot. Dygtigt håndværk!
   Den specielle figur fanger ens øje med det samme. Om der står en forklaring på, ved jeg faktisk ikke. Vi havde halvtravlt, så jeg har efterfølgende googlet for at finde oplysninger.
   Mange tak, og god torsdag!

   Slet
 4. Munkegangen ligner den vi travede tyndt flere gange på Rhodos :-)
  Det lyder som en fin lille udflugt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det var en dejlig lille udflugt.
   Vi har også set tilsvarende munkegange, både i Syd- og i Nordeuropa. Det er spændende, specielt hvis resten af klostret også er bevaret. Enkelte steder fungerer klostrene sågar endnu. Det har vi oplevet fx på Samos og i Lluc på Mallorca.
   God søndag aften og tak!

   Slet