Her er jeg med

fredag den 19. oktober 2012

Et besøg

Forleden besøgte vi Louisiana. Det var godt, at vi nåede det, inden jeg gik ned med flaget igen! Det var en rigtig dejlig tur.
Udstillingen, som man kan se i øjeblikket, hedder selvportrætter.


Kunstneren på plakaten hedder Egon Schiele og kom fra Wien. Selve udstillingen præsenterer ca. 60 kunstnere og 150 værker. Udstillingen giver mulighed for at komme tæt på mange store, kendte kunstnere, såsom Picasso, Matisse, Munch, Dali og Warhol. Også mange nulevende kunstnere bliver præsenteret, fx David Hockney.
Udstillingen indeholder ikke kun malerier, men også fotografier, skulpturer, installationer, video osv.
Jeg synes, at det var en meget fascinerende udstilling.
"Øjnene er sjælens spejl" plejer man at sige, og det passer særligt godt her. Nogle kunstnere møder én med et åbent blik, andre med et skeptisk eller måske lukket. En hel række af stærke, smukke, smerte- eller gådefulde blikke ser man også. Selvportrætterne er i alle mulige former og udtryk.
Man må jo ikke fotografere, så det er småt med billeder her.


Billedet her er fra et specielt rum, men yder ikke lysinstallationen retfærdighed. Som en del af den permanente udstilling kan man se denne utrolige installation: Sjælenes funklende lys. Ved hjælp af spejle overalt i rummet og vand på gulvet kan man stå og fascineres af de skiftende farver (komplementære), som de mange kugler udstråler. Det er en japansk kunstner Yayoi Kusama, som har lavet værket. Hun er over 80!
Der er altid en lang kø foran døren. Man må kun være 2 derinde ad gangen.
Det som dog gjorde det allerstørste indtryk på os, var dette værk:Jeg havde ikke hørt om det før, men Husbonden havde og googlede det, inden vi tog hjemmefra. Jeg ved ikke, om navnet på værket refererer til et pokerspil, som hedder Five Card Stud?
Værket fylder et helt rum og er så voldsomt, at jeg kun lige så det. Derefter løb jeg op ad trapperne for at få hold på mig selv. Jeg kunne mærke, at hvis jeg blev dernede, ville jeg give mig til at græde.
Det forestiller 5 gamle amerikanerbiler med fuldt blus på, som er anbragt i en kreds omkring de medvirkende: 5 hvide mænd og en sort mand. I et par af bilerne sidder der tilskuere.
De hvide mænd har stort set banket livet ud af den sorte mand, som ligger forvredent på jorden. Der er sand på gulvet i hele rummet, og har man lyst, kan man liste tæt på og studere det nærmere. Den sorte mands brystkasse er åben og er som en almindelig kasse. I denne kasse er der vand, og i vandet flyder der bogstaver rundt, som tilsammen danner ordet  "nigger". Et eksempel på rædsel og rå, racistisk vold.
Jeg nåede som sagt ikke at nærstudere det, men det har gjort et uudsletteligt indtryk.
Vi tilskuere, som står omkring værket og betragter det, er vi også "kun" tilskuere, når noget frygteligt sker i vores samfund? Det var i hvert fald noget, vi kom til at tænke over.
Værket blev lavet i Los Angeles for 40 år siden, men blev gemt væk og har ligget i en japansk kælder i 40 år.
På Louisiana kan det findes til på søndag.
Efter denne voldsomme oplevelse måtte vi lige en tur ud i det fri på dette skønne sted.
En anden udstilling, som kan ses samtidig, er New Nordic, arkitektur og identitet. En indholdsrig udstilling, som vi slet ikke havde overskud til at besøge. Vi var mættede af indtryk.
Foran hovedindgangen til museet står et stort tårn som eksponent for udstillingen. Det er lavet af naturindvævet beton. Med et billede af tårnet forlader vi Louisiana for denne gang.


8 kommentarer:

 1. Man bliver altid beriget på Louisiana - på den ene eller den anden måde, men et eller andet har man med hjem.
  Gik du ned med flaget igen? Det samme en gang til?
  God bedring.

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har fuldstændig ret. Det er altid en inspirerende oplevelse at være på besøg der.
   Jeg går ud fra, at det er det samme igen. Det har bare holdt pause, åbenbart!

   Slet
 2. Det er nogle dejlige billeder, du har taget - vi var der for kort tid siden og var lige så fascineret af udstillingen, som du var. New Nordic så vi også og gik en tur i den smukke gamle have.
  Rigtig god bedring, Nonna!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for det, Madame. Ja, det var en skøn samling, vi så der. Også den stationære er god, synes jeg: Giacometti, Asger Jorn osv.
   Vi kom desværre lidt for sent til, at der var ordentlig tid til at gå tur i parken.
   Jeg håber også, at jeg snart bliver helt frisk igen.

   Slet
 3. Vi har aldrig været på Louisiana og vist heller aldrig nogen steder der bare snerper derhenad :-) men din beskrivelse er meget livagtig, så jeg kan se det hele for mig.
  Rigtig god bedring, det er jo slet ikke vejr til at være syg.
  Er du klar over at man skal skrive de nærmest helt ulæselige kodeord hos dig for at få lov til at kommentere?

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak, Pia. Hvis I får muligheden, så skulle I unde jer selv den fornøjelse at besøge Louisiana. Jeg er ikke klar over, at man skal skrive kodeord for at kommentere! Hvor i alverden slår man den funktion fra? Jeg må have fat i min IT-rådgiver :-) = Øglemor. Det er så træls at skulle være syg. Vi havde også det skønneste vejr i går.

   Slet
  2. Velbekomme, og hvis dette ryger igennem, så er det lykkedes at fjerne kodeordene :-)

   Slet
  3. Kommentaren er kommet frem, så det ser ud til, at det er lykkedes, tak.

   Slet