Her er jeg med

søndag den 11. september 2011

Langelandsbilleder

Vores sommerferie i år gik til Langeland. Vi lejede et hus på Nordlangeland og var der i 9 dage. Hver dag regnede det. Vi kunne sidde ude 2 dage: Den dag vi kom, og den dag vi rejste!
Så når vi skulle se noget, foregik det med bil. Vi nåede at se en del.
Mange stednavne ender på ....bølle. Der er 15 "bøller": Skattebølle, Tullebølle, Klavsebølle, Ennebølle osv. Ordet "..bølle" kommer, så vidt jeg er orienteret, af et gammelt ord Bol, som betyder et lille sted. Det passer! Alle små steder med respekt for sig selv har et navn, fx Snøde. Der findes Ll. Snøde, St. Snøde og Snøde Udflytter.
Vi boede i et rosa bindingsværkshus i Snøde. På den ene side af huset ligger landevejen , og på den anden side er der udsigt til vide marker og kirken. Huset er til salg. Vi befandt os godt i huset. Der var alle bekvemmeligheder.

På Langeland bor mange kendte: malere, forfattere, politikere og designere, og der er et væld af Gallerier. Vi havde lejet huset af en spændende dame, som designer overtøj i skind. Jeg drog hjem med en en frakke i lækkert, blødt lammeskind.
Jeg forstår godt, at der er mange, der har fået et fritidshus her. Man skal ikke køre/gå ret langt, før man er ved vandet eller ude på åbne marker. En skøn natur og masser af huse til salg. Desværre alt for mange.På billederne ses bagsiden af huset og husets spisestue.

I Snøde findes en megt dygtig slagter. Folk kommer langvejs fra for at købe hans varer. Vi frekventerede ham ofte. Blandt andet købte vi en spædkalve -rygsteg, som vi måtte stege i husets gasovn. Der stod i huset et ældgammelt gaskomfur med ovn, så vi måtte have nogle dessiner af slagteren, som mindedes at hans moster havde haft et tilsvarende , og slagteren var på den pæne side af de 60! Men alt lykkes som bekendt i en gasovn. Fuldt blus og 45 min., sagde slagteren, og det passede.Til den selvsamme middag fik vi til forret en halv hummer hver. Hummeren var en fødselsdagsgave til Husbonden fra hans mor! Ja, en ikke helt almindelig fødselsdagsgave, men min svigermor er heller ikke helt almindelig. Vi fandt hummeren på havnen i Rudkøbing. Uhmmmm.


Til hummeren købte vi et stk. Riesling i Tranekær på Enoteket der. En spændende butik med mange forskellige vine og andre delikatesser.


Brødet til forretten købte vi i et kendt bageri i Lohals, kendt fordi bagerne der vandt 2. præmie for landets bedste rugbrød, som skal bestilles, ellers er det hele solgt for næsen af én. Flûtes er de naturligvis også leveringsdygtige i, og i bagte rugbrødshundeben med leverpostej i dejen! Da vi havde vores hund med i sommerhus, skulle den selvfølgelig også forkæles.


En aften spiste vi på "Generalen", Tranekær Slots restaurant, tidligere kaldet "Herskabsstalden". Spændende indretning og meget lækker mad. Båsene fra staldtiden er bevaret med navn, krybber og det hele. Vi sad i hesten Prinds´s bås og nød atmosfæren, ferien og hinanden.Vi vil meget gerne tilbage til Langeland, men i solskinsvejr, tak.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar