Her er jeg med

lørdag den 18. september 2010

Efterår!

Selvom jeg hellere vil kalde september for sensommer, så må jeg nok erkende, at måneden kalendermæssigt hører til efteråret. Og ikke kun kalendermæssigt, men også vejrmæssigt! Så på den måde passer det jo fint sammen.
I dag har det blæst kraftigt her, men solen har heldigvis været fremme det meste af tiden. Desuden har det været tørvejr.
Jeg benyttede det gode vejr til at finde læ i vores "baghave" og kaste mig over brombærrene. Det var dejligt at se så mange fine frugter, og ikke kun brombær. Slåen, hyben, enebær, kræger, rønnebær, vilde æbler osv., og har man tid og lyst er det jo muligt at få noget ud af dem alle. Det meste kan bruges til snaps, æbler og rønnebær til gélé eller likør, og brombærrene kan udnyttes til alt muligt. Jeg har en del af sidstnævnte liggende i fryseren, da det er umuligt at følge med mht syltetøj, vin, tærter, grød, likør, smoothies osv. You name it! Lækkert er det, hvis man får brugt bærrene med det samme, men heldigvis kan de fryses, og nogle skal fryses, før de anvendes.

I kategorien grønt finder vi så på denne tid friske rødbeder, knoldselleri, pastinak, persillerod, græskar , squash, gulerødder, bagekartofler, kål osv. Også her findes der et utal af skønne grøntsager, som kun ligger og venter på at blive lavet til bagte rodfrugter, mos, frites, supper etc. Jeg er godt klar over, at man stort set kan få nævnte varer hele året, men egentlig smager de bedst i den årstid, hvor de oprindelig hører til. For ikke at tale om svampe, som jo er et helt kapitel for sig!
Og jo ældre jeg bliver, jo mere synes jeg om den nordiske variation, NOMA, nordisk mad. Ikke at jeg nogensinde har besøgt restauranten, men konceptet er godt!
Nu vil jeg ud at lave rösti af blandede rodfruger og bagte kartofler med hvidløgssmør som tilbehør til de engelske bøffer. Dertil kommer en god rødvin. Som lidt mundgodt til sidst: friskplukkede brombær med creme fraiche eller mælk og fløde! Velbekomme til os!

2 kommentarer:

  1. Mmmm - det lyder lækkert det hele! Mailer du ikke lige nogle friske brombær? :-)

    SvarSlet
  2. iBaby: Hvad med at komme forbi? Det tror jeg er nemmere!

    SvarSlet