Her er jeg med

mandag den 25. august 2014

En raptus og en ny gadget

I de sidste par uger har vi forsaget kødets lyst og fået mere eller mindre vegetariske retter. Det har virkelig bekommet os vel. Det var min idé, og jeg spørger troligt Husbonden, om han fortsat er med på ideen. Det er han, og jeg synes, det er sjovt at finde og finde på nye sammensætninger af alle mulig slags grøntsager, frugter, korn, linser, pasta, kartofler osv. og oste.
Ind imellem sniger lidt bacontern eller en smule fisk sig ind, men i denne tid underordner kødet sig i allerhøjeste grad grøntsagerne.
Jeg er blevet vældig inspireret af Hugh Fernley Whittingstall´s bog: Grøn hverdagsmad fra River Cottage og diverse madblogs, og min raptus kan sagtens gå hen og blive til noget mere permanent.Vi har blandt andet fået risotto med forskellige grøntsager i, fyldte butternutgræskar, dobbeltbagte kartofler, dauphinoise med knoldselleri og kartofler, lun linsesalat, diverse supper, citronsquash osv.osv. Alt sammen velsmagende og mættende.
Og når nu Husbonden på lørdag skal på Claus Meyers bagekursus, så forventer jeg, at vi fremover får lækkert brød til.


Lun Puylinse-salat med linser, bagte knoldselleritern, æbler, ristede og saltede nødder, en håndfuld druer og mynte sammen med en olie-citron dressing. Meget enkel og ualmindelig god.
Bogen kan virkelig anbefales.


"Her kommer mutter med kost og spand"! Næh, nej, sådan er det ikke mere hos os. Jeg hader at vaske gulv, hvadenten det er med klud og vand eller mop og svaber. Nu har vi investeret i en damprenser, som klarer både hårde gulve og tæpper. Det er dog ingen robot, så den skal styres!
Vi købte den i lørdags, og den kom i brug med det samme. Nu er vi sikre på, at gulvene er rene! Jeg håber, at den holder, hvad firmaet lover: Effektiv damprenser, fjerner 99,9 % af bakterierne uden kemikalier. Der bruges kun vand.
Her er grundlaget for et nyt boligprogram: Rene hjem!!
14 kommentarer:

 1. Det lyder forrygende lækkert med al den spændende vegetarmad. Her har vi en lignende raptus med jævne mellemrum, og jeg vil ønske mig Hugh Fernley Whittingstalls 'Grøn hverdagsmad fra River Cottage' . God idé også, at din mand tager på et bagekursus hos Claus Meyer!
  Mon en damprenser også kan klare trægulve? Din nye gadget lyder også som noget for mig. Rigtig god mandag!

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg synes også, at det er meget lækkert med vegetarmad. Jeg var ved at køre sur i hakkebøf og frikadeller og en hel masse andre kødbaserede retter. Kogebogen købte jeg i Føtex, nedsat til 99 kr., tror jeg. Megen inspiration for få penge :-)!
   Hvad angår damprenseren står der i brugsanvisningen, at den kan bruges på forseglede hårdtræsgulve og parket ud over linoleum, marmor, fliser og sten. Hvis vi bliver tilfredse med vores, regner vi også med at købe en håndholdt til fliser og armatur i fx badeværelset. Mange tak, Madame, og i lige måde!

   Slet
  2. Tusind tak for dit svar om damprenseren!

   Slet
  3. Selv tak! Held og lykke med et evt. køb!

   Slet
 2. Det lyder spændende med den damprenser! Hvis den holder, hvad den lover, gør den jo utrolig godt rent. Selv om jeg ikke har noget særligt imod at vaske gulv, så kunne jeg da godt føle mig fristet af at kunne gøre SÅ effektivt rent! Håber, at du fortæller mere, når du har gjort dig nogle erfaringer med den nye "hushjælp" :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak, Randi. Ja, jeg vil helt sikkert skrive noget om mine erfaringer vedr. vor nye "hushjælp". Jeg kan allerede nu sige så meget, at den er, synes jeg, lidt tung at skubbe, tungere end en almindelig støvsuger, men det er helt sikkert nemmere at gå i gang med den frem for at finde både gulvspand, kost, vand og sæbe frem. Rigtig god mandag!

   Slet
 3. Pudsigt, som en damprenser dukker op i mit univers hele tiden for øjeblikket. Ellen Krage gjorde mig opmærksom på, hvor nyttigt sådan et instrument er, og jeg er meget tæt på at købe en - jeg kan bare ikke finde ud af, om de dur til trægulve. Nogle siger det er okay; andre at det må man ikke, så hvad pokker skal jeg regne med er rigtigt?

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg læste om den på fb og følte mig umådelig fristet. Vi har ingen rengøringskone mere, og sådan nogle hænger absolut ikke på træerne. Så i dette tilfælde var der ikke langt fra ord til handling. Ang. trægulve, så har jeg skrevet om dem i mit svar til Madame, men ellers ved hvidevaresælgeren sikkert en hel masse. Vi har kun ca. 5% trægulve her, ellers klinker, så der var ingen betænkelighed her. Held og lykke! Mange tak, Ellen, og god mandag!

   Slet
 4. Ih, sådan en vil jeg også ha'! Altså hvis den kan bruges på alle underlag såsom træ og granit?? Lækkert med grøntsager på en masse nye måder :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, ikke! Sådan tænkte jeg også, da jeg hørte om den! Jeg citerer brugsanvisningen for vores eksemplar: Den kan bruges på alle hårde gulve, såsom marmor, fliser, sten, linoleum, forseglede hårdtræsgulve (?) og parket. Der findes naturligvis flere forskellige firmaer, der producerer dem. Om de kan det samme, ved jeg ikke.
   Det er nemlig lækkert med mange forskellige grøntsager. Man får øjnene op for nye og får brugt de velkendte på en helt ny måde. Mange tak, Frue, og god mandag!

   Slet
 5. Det var da lige før, man skulle overveje sådan en damprenser. Selv om det nu næppe kan betale sig, så sjældent som vi (gider at) vaske gulv :-)
  Bogen er fantastisk - bruger selv mit eksemplar jævnligt!

  SvarSlet
 6. Vi vaskede egentlig heller ikke gulv så ofte, tidligere, men nu bliver det forhåbentlig bedre ;-)! Man har da altid lov at håbe!
  Bogen er nemlig fantastisk, og som du kan læse bruges den nærmest dagligt for øjeblikket. Ikke, at vi er blevet fanatiske, men fordi jeg synes det er sjovere at lave mad efter den, og fordi, fordi, fordi ...........Fortsæt selv :-)! Mange tak, Øglemor, og god tirsdag!

  SvarSlet
 7. Grønt er slet ikke til at undvære, men af en eller anden grund synes man (jeg) at jeg snyder med madlavningen, hvis og når vi en sjælden gang springer kødet over, men kød kan sagtens 'bare' være tun, torskerogn, bacon, laks eller den slags.
  Er spændt på at høre din vurdering af damprenseren, selvom jeg ingen intentioner har om at investere i en. Vi har mest massivt egetræsgulv og det skal have minimalt med vand.

  SvarSlet
 8. Grønt skal man ikke undvære. Du har helt ret i, at kødet sagtens kan være de ting, du nævner, men hos os er det for tiden "blot" tilbehør. Mht til at snyde, så tager det mindst lige så lang tid at lave en god vegetarret som at tilberede kødet, synes jeg.
  Vi håber, at damprenseren fungerer efter hensigten, og at vi bliver glade for at bruge den. Den er ret effektiv, og i et fhv stort hus i flere niveauer er det dejligt at kunne lette arbejdet lidt, Jeg skal nok skrive om mine erfaringer med det nye dyr i åbenbaringen:-)! Mange tak, Pia, og rigtig god onsdag.

  SvarSlet