Her er jeg med

søndag den 8. september 2013

En sviptur til det vestjyske

Vi har i weekenden været på besøg i Vestjylland. Vi var inviteret til at komme til kaffe på Rømø kl.14.00. Det er længe siden, vi har været på øen, så vi glædede os til at tilbringe eftermiddagen der.
Egentlig skulle vi besøge vores veninde, som jeg har fortalt om tidligere. Hun bor nord for Ribe, og efter Rømø-besøget gik turen også dertil.
Vi var 8 omkring kaffebordet, og snakken gik naturligvis lystigt. Værtsparret har sat deres renoverede marskgård til salg, og det var dejligt at se den, inden den bliver afhændet.Huset set fra vejen. I baggrunden skimtes Vadehavet
Vejret var rigtig dejligt, så vi var lige så meget ude som inde. Da vi ikke havde været der før, var vi naturligvis meget interesserede i at se det hele.

Kenzo og geden
Der ligger flere huse på grunden. Her ses tv. garager og lige frem et gæstehus, som har været lejet ud det meste af sommeren. I huset findes alt, man har behov for. Geden i forgrunden har sin helt egen historie. Den er købt på auktion.
Desuden findes et værksted og et galleri, som nu er rømmet, da hele herligheden er sat til salg. Det er værtinden, som maler. Hun modtager jævnligt bestillinger og har udstillinger rundt omkring, så hun har travlt.
Et fint eksempel på fruens kunst
Efter nogle skønne timer på denne matrikel var det tid til at bryde op. Turen gik så til vores venindes hus, hvor vi alle 8 skulle mødes igen til middag. Vi var meget glade for at have set denne skønne plet på Rømø.
På vejen tilbage kørte vi forbi dette hus.

En typisk marskgård
Selve Rømødæmningen er 9,2 km lang. Den blev påbegyndt i 1938, men på grund af krigen blev den først færdig i 1948. På den ene side af dæmningen går der tusindvis af får, og på den anden side er der lange rækker af stolper flettet sammen af grene og kviste, de såkaldte faskiner. Når vandet trækker sig tilbage (flod og ebbe) aflejres dynd, ral og klæg. På et tidspunkt er der aflejret så meget, at området kommer til at ligge over vandet og kaldes så forlandet. På forlandet vokser der forskellige planter, blandt andet den spiselige urt, kveller.

Fotograferet ud af bilruden
Sidst på eftermiddagen nåede vi vores venindes dejlige hjem, som jeg tidligere har beskrevet i indlægget Hvedeknopper og loppemarked.  Det er et meget skønt sted, hun har der.


Der er sket meget siden sidst. Haven er blandt andet ved at blive shinet op, hele området er indhegnet, så hundene kan løbe frit, og der er blevet etableret et kattebur. Der er 5 katte, som alle er født i fangenskab. I stedet for at lade dem løbe frit omkring med fare for, at de bliver kørt ned på den temmelig befærdede vej, som går lige forbi matriklen, bor de i et meget stort kattebur. De så ud til at trives godt.
Jeg tror, at næste punkt på renoveringsprogrammet er oprydning i den tidligere stald, som skal omdannes til gildessal.
Middagen var fortræffelig. Vi fik pulled pork med kartoffelsalat og broccolisalat, og lidt senere ostebord. Desuden var der drinks ad libitum. Ene lækkerier.
Desværre kunne veninden ikke komme til Husbondens afskedsreception, så han havde sin gave til gode.
Det var en af de tilstedeværende, som havde lavet den. Hun er Glaskunstner med stort G.

Festlig gave
 Endnu engang oplevede vi en herlig weekend i godt selskab. Dem kan man ikke få for mange af!

8 kommentarer:

 1. Sikke en dejlig weekend I har haft og tillykke med den smukke gave i glas, I har fået. Den gamle marsk-gård på 4. billede minder mig om huse på Frilandsmuseet i Lyngby. Pulled pork er rigtigt in i øjeblikket og vi har fået det et par gange.
  Rigtig god mandag!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det har været en rigtig dejlig og sjov weekend. Vi er meget glade for glasgaven. Vi har tidligere fået en engel i glas af samme veninde. Meget fin! Ja, jeg har også prøvet at lave pulled pork. Det smager skønt og har jo ydermere den fordel, at man kan foretage sig mange andre ting, mens maden passer sig selv.
   Tusind tak, Madame, og også god mandag til dig!

   Slet
 2. Jeg har aldrig været på Rømø, men har hørt, at der skulle være så dejligt - det bekræfter dit indlæg da også.
  Dejligt med en weekend i gode venners selskab.

  Randi

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er vældig dejligt på Rømø. Vi nåede ikke at se så meget af selve øen, så det må vi gøre en anden gang.
   Vi havde en herlig weekend i det jyske. Vi nyder hver eneste gang, vi er der. Det er også altid spændende at se, hvad nyt der er sket på renoveringsfronten, siden vi var der sidst.
   Mange tak, Randi, og god mandag!

   Slet
 3. Rømø er dejligt, især nu hvor alle turisterne stort set er væk :-) En fin og dejlig weekend med plads til hyggeligt samvær. Når man ikke ses så tit, er det altid ekstra skønt at få fulgt op på hvad der er sket siden sidst og vejret var jo herligt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, vi havde alle odds med os! Skønt vejr, dejligt selskab, lækker mad osv. Der var intet, der skulle have været anderledes.
   Og du har ganske ret. Vi blev alle opdateret på, hvad der var sket siden sidst.
   mange tak, Pia, og god mandag aften!

   Slet
 4. Det var så et par af de besøg, der varmer og holder længe, kan jeg næsten gætte :-)
  Marskgårde er oftest meget smukke, og de viste er ingen undtagelse.
  I øvrigt er det ret frisk af en sjællænder lige at tage over og snuppe eftermiddagskaffen på Rømø ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var nemlig et virkelig dejligt besøg, som vi tænker på med megen glæde.
   Ja, det er selvfølgelig en lang tur for en kop kaffe, men vi blev jo i det vestjyske hele weekenden :-)!
   Vi tager gerne derover, og om ikke så længe skal vi af sted igen. Det er dejligt at komme lidt rundt. Vi har lige været 8 dage i en svensk skov, off-line, naturligvis. Mere om det i et par indlæg.
   Mange tak, Ellen, og god torsdag!

   Slet