Her er jeg med

søndag den 3. februar 2013

Kyndelmisse og mad

Denne kyndelmisse-weekend har været den rene afslapning. Ud over de sædvanlige husmodersysler, gåture med hunden, oversættelsesarbejde for mit vedkommende og redigering af læserbreve for Husbondens, så har der været tid til at slappe af.
Vejret var fantastisk flot her i går, den 2. februar, og det betyder jo, at vi kan forvente en hel del sne. Vejrvarsler er der nok af i forbindelse med kyndelmisse.: Hvis det blæser så meget, at 18 kællinger ikke kan holde den 19. ved jorden, så vil foråret snart være på vej!
Sidste år skrev jeg også om kyndelmisse, lige her.
Nu er halvdelen af vinteren gået. I tidligere tider tjekkede bonden sit forråd og skulle gerne have halvdelen tilbage. Hvis det var tilfældet, blev der holdt fest. Den mad, som knyttede sig til dagen, var flæsk, pandekager og æbler. Flæsk på bordet denne dag kunne forhindre hungersnød, og æblerne ville betyde sundhed resten af året.
Sidenhen blev det en tradition, at man forærede et æble væk på dagen . Dermed garanterede man modtageren sundhed.
Jeg må indrømme, at vi levede på ingen måde op til disse madforskrifter. Jo, måske spiste vi et æble!

Derimod har weekendens mad bl.a. bestået af kyllingeretter og denne fantastiske moules frites. Uhmmm. Uden at gøre reklame for (Netto) noget som helst, købte vi halvandet kilo friske muslinger til 30 kr.!! Sammen med masser af hvidvin, strimlede løg, gulerødder og porrer blev det en skøn middagsret. Dertil fik vi pommes frites og mayonnaise. Meget lækkert!


Desuden fik jeg en voldsom lyst til citronfromage. Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har fået det. Som sagt, så gjort, indtil jeg opdagede, at jeg ingen pasteuriserede æggehvider havde. Øv da også! Så googlede jeg "citronfromage uden æg", og op kom flere muligheder. Det lavede jeg så, men jeg foretrækker langt den traditionelle og luftigere udgave.


Kyndelmisse betyder lysmesse. Lyset er et stærkt symbol på livet og giver næring til alle sind.

Udsigt ud over fjorden, mod syd

Udsigt mod nord
Det var godt, at jeg nåede jeg at fange lyset, inden solen gik ned. Der er heldigvis masser af tegn på, at foråret er på vej. .

14 kommentarer:

  1. Smukke billeder og sikke en festlig weekend-menu, I har fået! Det du fortæller om kyndelmisse, minder mig om en dejlig bog jeg har: 'Vejret har fire hjørner - året rundt i Danmark', hvor man bl.a. kan læse om de gamle varsler.
    Ha' en god søndag aften!

    SvarSlet
    Svar
    1. Mange tak, Madame. Der findes mange sjove vejrvarsler, men jeg er ikke sikker på, at de holder stik allesammen :-)!
      Jeg har også hørt nogle varsler, som kun er lavet til at grine ad: Kommer maj før april, gi´r sommeren sil!
      Også god søndag aften til dig!

      Slet
  2. Det er lidt sjovt med de gamle varsler. Nogle gange holder de; de var jo bygget på lang tids erfaring, men det er nu ikke altid, man kan regne med dem. Ikke desto mindre er de sjove at kende :-)
    Jeg må indrømme, at jeg sætter liv og lemmer på spil, når jeg laver noget som du lige har gjort - fx tiramisu, som altid er et hit. Jeg tror ikke, man behøver at være så bange for salmonella.
    Hvis jeg tager fejl, kan I jo altid hovere ;-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Det ligger ikke til os at hovere :-)! Næste gang vil jeg også løbe risikoen!

      Det er nemlig sjovt med de gamle varsler. Det var sikkert meget nødvendigt at have noget at forholde sig til. Vi har jo meteorologerne :-)! Og begge dele tager fejl ind imellem! God søndag aften!

      Slet
  3. Tak for informationer om kyndelmisse. Jeg kendte jo ordet; men vidste eller ikke noget om det. Her (i Nordamerika)var det "groundhog day", hvor forårets komme spåes af en groundhog (ifølge min røde gyldendals ordbog er det et skovmurmeldyr). Hvis den ser sin skygge, når den kommer ud af sin hule, får vi yderligere 6 ugers vinter eller mere. Hvis den ikke ser sin skygge, får vi tidligt forår.

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg er ikke så sikker på, at det interesserer ret mange, at der var kyndelmisse i går. Det er en mærkedag, som man sjældent hører noget om. Alligevel synes jeg det er sjovt at vide lidt om de forskellige gamle skikke. En sjov tanke med "groundhoggen", der kommer ud af hulen og proklamerer, at den ikke kan se sin skygge :-)!
      Jeg har en bog, som hedder "Magiske måneder". Den er spændende at kigge i, for ud over at fortælle om gamle traditioner er der opskrifter og eksempler på kreative ting, man kan lave i de enkelte måneder. Tak for kommentaren og god dag!

      Slet
  4. Kyndelmisse er lidt særligt, synes jeg. Og netop den dag må det godt være bidende koldt (kyndelmisse slår sin knude, ikk'). Det var det så også i det nordsjællandske, men ikke med så flot blå himmel, som I havde. Min mor mener bestemt, at lige så mange DAGE før kyndelmisse, man hører lærke synge, lige så mange UGER efter skal den tie. Jeg tror nu slet ikke, hun har hørt den endnu i år.

    Citronfromage - det smager jo fantastisk, men jeg kan slet ikke huske, hvornår jeg sidst har fået det. Jeg laver aldrig selv noget med husblas, har stadig gamle traumer helt fra skolekøkken-tiden desangående ...

    SvarSlet
  5. Det er utroligt, så mange vejrvarsler, der knytter sig til de forskellige mærkedage året rundt. I rigtig gamle dage var det vel også, hvad man havde at holde sig til.
    Citronfromage smager nemlig fantastisk, men efter min mening skal det være på den helt klassiske måde, så jeg må om igen med mit forsøg.
    Det er faktisk ikke så svært med husblas, når man først er kommet i gang :-)! Jeg kan høre, at det er godt, at vi ikke havde skolekøkken, da jeg gik i skole!
    Tak for kommentaren og god mandag!

    SvarSlet
  6. Alle disse gamle navne på udvalgte kalenderdage er interessante, selvom jeg personligt ikke har styr på hvornår de falder. Jeg husker også der er både hunde- og kattedage. Når jeg hører historierne der er tilknyttet, ved jeg jeg har hørt dem utallige gange, men holde styr på dem kan jeg ikke :-)
    Citronfromage er godt nok længe siden jeg har lavet, men det smager skønt, og jeg tænker aldrig på salmonella mere og bruger aldrig pasturiserede æg. Det er nok 10 år siden jeg har haft købt sådan nogen.
    Dejlige billeder du har fanget, så fint var vejret ikke på disse kanter

    SvarSlet
    Svar
    1. En gang imellem dukker disse gamle specielle dage op. Man ser dem på kalenderen fx, og så får man lyst til at dykke ned og se, hvad der ligger bag. Så dan har jeg det :-)!
      Måske skal jeg bare løbe risikoen mht æg. Jeg tror, at min forskrækkelse for salmonella ligger 15 år tilbage, og der er naturligvis sket meget siden. Tak for kommentaren og god onsdag!

      Slet
  7. Du kan roligt spise alm. æg rå. Fødevareinstituttet konstaterede i sommer at danske æg er salmonella fri. Ingen var blevet syge i hele 2011, hvilket betyder at forekomsten er længere nede end i slut--80'erne og gør DK til dukse-land nummer 1. Lidt af en myte-buster, som jo herligt nok betyder, at jeg igen laver is, kiksekage (okay ikke så ofte), koldskål og slår rå æg ud over pariserbøffen. Det er godt!

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg troede, at Sverige lå i toppen med hensyn til salmonellafri æg? Fint, at det er Danmark i stedet for. Jeg vil straks kaste mig ud i æggesnaps, rå æggeblomme på tatar og naturligvis citronfromage. Kiksekage, ja tak :-)! Tak for kommentaren og god onsdag!

      Slet
  8. Orh moules mariniere! Det er min yndlingsret.

    Og ja, fætteren har ret med æggene. Kom lidt ind på det i slutningen af dette indlæg: http://www.observatorias.blogspot.se/2012/09/losgodis-og-salmonellafrie-g.html
    God onsdag :)

    SvarSlet
  9. Tak for kommentaren, Observatoria!
    jeg synes jo nok, at du havde skrevet om det, men jeg havde ikke lige tid til at lede efter indlægget, så tak for linket også! Jeg er efterhånden overbevist :-)!
    Moules, uhmm. Jeg er helt enig. De smager fantastisk! God onsdag aften!

    SvarSlet