Her er jeg med

onsdag den 14. november 2012

"Tænk på mig som en fugl..."

I går kunne min mor være blevet 100 år.
På grund af den runde dag havde jeg, som tidligere fortalt, inviteret til 100 års fødselsdag. Gæsterne kom kl. 13.00, og vi var 21, hvoraf halvdelen var børn. 3 generationer var samlede.
Jeg havde bestilt en frokostbuffet udefra.  Det var jeg glad for, at jeg gjorde.
Efter at vi havde spist, fortalte så de gæster, der kunne huske min mor, og som overhovedet havde mødt hende, en lille personlig historie.
Jeg lagde for med en historie fra 3. klasse. Vi boede i en stor præstegård, som var nærmeste nabo til byens hotel. På et tidspunkt kom en danseskole til byen og gav timer på hotellet. Mine klassekammerater i 3. var godt klar over, at der skulle noget særligt til, for at jeg kunne få lov til at komme med. De skrev et brev til min mor om tilladelse på mine vegne (jeg havde selv spurgt!), men fik svaret nej tilbage: Hanne har andre ting at tage sig til! Sådan.
Min mor var en usædvanlig kvinde. Der stod stor respekt om hende i det store sogn, hvor også kongeparret havde sin gang. De kongelige var af og til i Jagthytten i Trend og kom i kirke til højtiderne, hvor min far prædikede. Med sig havde de så mange af de ansatte som muligt. Resten af præstens familie var som regel også med ved disse lejligheder.
Sådan gik det til, at jeg på et tidspunkt, da jeg var i tyverne befandt mig på et gods i Nordtyskland, som ejedes af komgens fætter (Herzog Christian-Ludwig zu Mecklenburg-Schwerin).
Min mor havde simpelthen ringet til Amalienborg og fået det klaret, da jeg havde ytret ønske om at komme til udlandet!
I det år jeg tilbragte der, er der stof nok til mange indlæg!


Jeg kunne naturligvis fortsætte med at berette, men min niece, som var 10 år, da hendes mormor døde, kunne huske følgende:
Mine forældre var flyttet til et hus i Sønderjylland med en kælder, som godt kunne virke ret uhyggelig på børn. Min mor bad vores niece gå med sig ned i kælderen, hvor der stod en gammel kommode, som nu står hos min svoger. I en skuffe fandt hun den lille emaljerede fuglebroche, som ses ovenover. Den skulle niecen have. Ved samme lejlighed havde min mor sagt til hende, at hun skulle tænke på hende som en fugl!
Vi talte om i søndags, at min mor måske allerede på det tidspunkt vidste, at det ikke kunne vare så længe, før hun ville dø. Hun var syg, da de flyttede til Sønderjylland. Hun døde selvfølgelig alt for tidligt.
En nevø, som kun var 5 år, da hun døde, huskede, at de havde haft en lille dialog om en humlebi, de havde fundet på vejen, engang de var ude at gå.
En anden nevø, som bor i Prag, kunne ikke være tilstede, men fortalte i en mail, at han husker hende som varm, omfavnende og altid meget nærværende.
Mine børn husker ikke så meget. Den yngste, Øglemor, var knap 2, da min mor døde. Hun husker svagt, at mormor sang den samme sang for hende i telefonen: Maj, vi har, lys og klar.....
Husbonden siger, at hun var en mild dame, men med kant! En meget god beskrivelse. Han husker flere ting, som han også fortalte, men lagde dog mest vægt på en verselinie i sangen til vores bryllup: Manden ved du, det er hjemmets chef......!!!??? Citeret utallige gange i de mange år, vi har været gift.
Ja, det var andre tider den gang!
Min svoger, som oprindelig kommer fra Tyskland, fortalte om, da han en gang var med hjemme i præstegården. Han var ved at få influenza, og han sagde, at min mor straks beordrede ham i sennepsbad. Et badekar fyldt med meget varmt vand og en del sennepspulver. Der skulle han så ligge og svede 10-15 minutter, derefter op og tørres og så lige lukt i seng! Næste morgen var han frisk som en havørn. Han beskriver overordnet sin svigermor som et blødt væsen med megen energi.
Eftermiddagen forløb i en let, lys, lystig og livgivende stemning. Alle gav udtryk for, at det havde været hyggeligt, og de helt unge fik lært deres mormor/oldemor bedre at kende.

Det var som om, at mormor var stået op for en stund som en anden fugl Fønix!
Vi vinkede til hende gennem ovenlysvinduet.

I et tidligere indlæg er der et billede af min mor :Pandoras æske eller noget

17 kommentarer:

 1. Sikke nogle dejlige historier om din mor - og en fantastisk idé t fejre hendes 100 års fødselsdag med familien!
  Du må meget gerne en dag fortælle lidt om din tid på godset i Nordtyskland.
  Rigtig god torsdag, Nonna!

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak. Det er svært at begrænse sig, når man først er kommet i gang. Det vil det også være i et evt. indlæg fra godset :-)!
   Jeg er også ganske tilpas med, at jeg fik ideen til at samles! Også en dejlig torsdag til dig, Madame!

   Slet
 2. Smukt og livsbekræftende.

  Jeg er fuld af beundring for din ide med at samle familien og minde din mor på den måde!

  Randi

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er glad for, at jeg kom i tanker om at samle familien denne dag. En af nevøerne sagde for flere år siden: "Hvorfor mødes vi kun til begravelser?" Så er det jo med at finde andre anledninger :-)!
   Tusind tak, Randi, og god torsdag!

   Slet
 3. Det var sådan en god ide at samle familien til minde om din mor :-) Helt speciel har hun vist været. Bare tanken om, at hun har ringet til Amalienborg for at få dig afsted til Tyskland er helt skøn! Men surt, at du ikke måtte gå til dans ;-)

  Ja, skriv noget om din tid i Tyskland. Det kan vist kun blive spændende læsning! Please ...

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak, Fruen i Midten! Også for opfordringen til at fortælle om tiden som guvernante? Nu kan jeg indlede med : På talrige opfordringer....(Madame og du ;-))!
   Dronning Ingrid og min mor havde mødt hinanden flere gange, så på den måde var det nok mere naturligt, end det ville være i dag, at ringe til Amalienborg.
   Når der er dans på programmet, gør jeg mit bedste :-D! Fortsat god torsdag!

   Slet
 4. Hvor var det en god ide! Den dag vil alle huske længe som noget helt specielt.
  Guvernante!? Det mener du for sjov? Eller ...? Det begreb troede jeg uddøde med dronning Victoria :-)
  Men okay - du har selvfølgelig været 'slotslærer', og det vil jeg, ganske som de andre, meget gerne høre mere om.
  Din far var præst. Var det noget missionsnoget, der gjorde, at dans åbenbart ikke var noget, du skulle beskæftige dig med?

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg håber selvfølgelig, at alle gæsterne vil mindes denne dag med glæde.
   Jeg var ikke "guvernante" i Mary Poppins-stilen. På tysk ville man sige "Erzieherin", og skal det oversættes direkte bliver det til en, der opdrager. Børnene gik i skole hver dag, så egentlig undervisning var der ikke tale om.
   Min far var præst, og ja, han var formand for Indre Mission i Danmark, og det krævede meget af ham og en del af hans familie.
   Der kommer et indlæg på et tidspunkt om mit ophold på godset :-)! Mange tak, Ellen.

   Slet
 5. Rigtigt godt input til en mindedag. Konceptet lyder lidt som da nogen samlede vores klasse, og vi sås igen for første gang i 30 år. Der fortalte festarrangørerne en lille historie om hver enkelt elev, som de mest huskede os hver i sær for.
  Jeg vil altså også mægtig gerne høre om din tid på slottet. Jeg selv startede på slottet i fosterstadiet :-) De første 9 måneder i mors mave, og det blev til en del mere derefter.

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak, Pia! Spændende! Du må også meget gerne fortælle om din forbindelse til slottet (Amalienborg?)
   Ja, vi havde en dejlig dag i søndags. Her ses vi dog jævnligt. Imponerende at kunne huske 30 år tilbage!
   Der kommer et indlæg på et tidspunkt et indlæg fra Hemmelmark. Sådan hedder godset.

   Slet
  2. Det var ikke Amalienborg, jeg nøjedes med personerne. Jeg skriver nok ikke mere om det end du allerede kan læse på bloggen, bl.a. her:
   http://pigenfralandet-pia.blogspot.dk/2011/08/baronessen-til-te.html og her:
   http://pigenfralandet-pia.blogspot.dk/2010/06/de-bonede-gulve.html

   Slet
  3. Det var godt nok spændende læsning. Da du skrev dine indlæg, var jeg ikke særlig omkringfarende i bloguniverset, så jeg havde ikke set dem. Tak for det. Man må sige, at din søster var impulsiv, men det kom der jo så også noget godt ud af :-)!
   Og dine jobs som herregårdsbogholder og servitrice har sikkert været både oplevelsesrige og hårde. Fantastisk at kunne se tilbage på. Har du mon kontakt med nogle fra "de bonede gulve"?

   Slet
 6. Sehr spannende Geschichte (darf ich TL sagen?). Hvor er det god læsning. Det er godt med sådan et initiativ - på flere måder, så det er dejligt at høre at du/I havde en god dag.
  Jeg hepper også på gods-historier fra det nordtyske :) Hephep.
  Hils hjemmets chef:)

  SvarSlet
 7. Vielen Dank, Observatoria :-)! Wir hatten einen sehr guten Tag. Du darfst natürlich Tantelein sagen und ich Nichtelein. Det var hyggeligt at ses med de forskellige.
  Godshistorierne kommer på et tidspunkt, men som tidligere skrevet, får jeg svært ved at begrænse mig.
  Hilsner tilbage fra Onkelein :-)!

  SvarSlet
 8. Jeg vil også gerne høre historier fra tiden på godset. Kan huske, at vi har været der en enkelt gang, men dengang var jeg jo ikke så stor og sikker ikke så interesseret i hele historien bag. Det er jeg nu :-)

  Og tak for i søndags. Det var en dejlig dag!

  SvarSlet
  Svar
  1. Selv tak for sidst, Øglemor! Jeg tror også, at alle hyggede sig i søndags, og dejligt at mødes.
   Ja, I var med på godset et par gange. I var meget små dengang, så naturligvis kan I ikke huske så meget. Historierne kommer :-)! Fortsat god søndag!

   Slet