Her er jeg med

søndag den 4. november 2012

Lørdagskølle

For første gang skulle jeg prøve at tilberede en rådyrkølle. Vi skulle have gæster til middag i går, så det meste af dagen gik op i madlavning og tilrigning.
Med både rengøringsfeens manglende besøg pga sygdom og mit hosteri ugen igennem (det er heldigvis blevet markant bedre) var der nok at se til. Helt bortset fra, at jeg arbejder bedst under pres!

Selve køllen skulle langtidssteges, havde jeg tænkt mig: Dækket med pancetta kom den først ca. 7 timer i ovnen på 90 grader, så 1 time ud at hvile, derefter ca. 3/4 time i ovnen på 225 grader, og tilsidst skulle den hvile i 1-2 timer. I bunden af bradepanden lå forskellige ituskårne rodfrugter, som skulle give smag til sovsen. Der blev tilsat dyrefond, og så passede køllen ellers sig selv.


Den blev serveret med små, kogte kartofler, vildtsauce, Waldorfsalat og tyttebær. Gæsterne sagde, at den smagte virkelig godt. Da også Husbonden sagde det samme, blev jeg glad, fordi han vil sige det, hvis det ikke var tilfældet. Jeg var bange for, at den måske kunne gå hen og blive en kende tør, men på ingen måde. Dertil en rødvin, Kantanala Creek fra Australien.
Det var første del af det rådyr, som vi i fællesskab med naboens havde købt hos vores næste nabo, og delt.
Naboens og vi har fælles ryg, dyreryg, som jeg har lovet at tilberede, når vi finder en dato, hvor alle kan.
Som forret fik vi en god, gammel salat fra 80´erne med flûtes: Grapefrugtsalat med rejer og avocado.
Dertil en hvidvin, Côtes de Saint Mont, Frankrig.
Og til efterret  Gorgonzola med friske pærer, kiks og syltede figner. Dertil en Vintage Port fra 1995.
Desværre fik jeg ikke taget billeder af forret og efterret.


Senere til kaffen fik vi sæsonens første hjemmelavede æbleskiver med hjemmelavet brombærsyltetøj til. Det er Husbonden, der står for æbleskiverne her i huset efter en af min mors gamle opskrifter. I forgårs købte han sig en ny æbleskivepande af støbejern, le Creuset. Vi er nemlig gået over til induktion, og stort set alle gryder og pander skulle skiftes ud.
Det trængte de så også til!. Husbondens æbleskiver smagte heldigvis lige så godt, som de plejer.

Gæsterne havde medbragt en meget smuk buket.

12 kommentarer:

 1. Hvor lyder det dog lækkert alt sammen, og rådyrkølle med kartofler, vildtsauce, Waldorfsalat og tyttebær er en klassiker - det lyder som en rigtig god idé med langtidsstegning.
  Din buket er bare så smuk i den sarte rosa farve.

  SvarSlet
 2. Det var vist altsammen klassikere! Og det smagte også godt altsammen. Efter at have prøvet "pulled pork" for et stykke tid siden, er jeg blevet helt hooked på langtidsstegning :-)! Buketten er nemlig meget smuk og pynter så flot. Mange tak, Madame, og god søndag aften!

  SvarSlet
 3. Det lyder virkelig lækkert - man bliver jo helt lækkersulten :-)

  Randi

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak, Randi. Heldigvis var der rester nok til i aften, så det nød vi. God søndag aften!

   Slet
 4. Dejligt, at du er ved at være over forkølelsen. Den middag sætter jo ganske gang i mundvandet. Det er lige før, at jeg savler ned i tastaturet :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Lad endelig være med det :-)! Så skal det jo sendes til rensning!
   Det var en dejlig middag. Gæsterne var sultne, så derfor glippede det med resten af billederne ;-)! Fortsat god søndag aften!

   Slet
 5. Det lyder superdejligt. Jeg har aldrig prøvet langtidssgtegning på den måde; men jo mere jeg hører om det, jo mere lyst får jeg til at prøve det.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Salix. Jeg bliver også mere og mere forlibt i den måde at tilberede et godt stykke kød på, men det kræver naturligvis, at man har tiden :-)! Nogle gange skal det jo bare gå hurtigt. Det er bare at kaste sig over det, og nettet er parat med mange opskrifter. Fortsat god mandag!

   Slet
 6. Lækkert :-) Vi er vilde med dyrekød. Vi prøver så vidt muligt, at købe et dyr hvert år. Køllerne smager rigtigt godt, og det gør ryggen bestemt også. De sidste mange år, har jeg skåret bøffer af hele ryggen, det er vi blevet forfalden til.
  Der er ikke noget (kage) der er ret meget bedre end æbleskiver og pandekager.
  Dejligt at du tilsyneladende er ved at være på højkant igen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak, Pia! Vi synes også, at dyrekød smager godt. Jeg havde regnet med, at vore gæster ikke så tit fik dyr, men det viste sig, at de fik det jævnligt, da de havde flere leverandører :-)!
   Og æbleskiverne hører årstiden til, synes vi.
   Ja, nu har forkølelsen indskrænket sig til enkelte anfald og er ikke bredt ud over hele dagen :-)! God mandag aften!

   Slet
 7. Der er ikke noget, der slår langlangtidsstegning, og kødet bliver nemlig ikke spor tørt. Vi får ikke så tit kronvildt, men i år har jeg bestilt et helt dyr - tror du lige, jeg glæder mig, til det ankommer?
  Sådan en kølle er vildt (!) smagsfuld, og din menu lød meget lækker.

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak, Ellen. Jeg synes også, at råvildt er lækkert, og jeg kan godt forstå, at du glæder dig til, at "dit dyr" kommer. Hvis vi får tilbudt et igen, er jeg bestemt med :-)!
   God tirsdag!

   Slet