Her er jeg med

fredag den 6. juli 2012

Hyldemor

Når det er sæson, skal der laves saft. Øglemor med familie kom hjem med en pose hyldeblomster efter en lang gåtur borte fra alfarvej sidste weekend. I haven har vi nemlig kun et lillebitte hyldetræ, som ikke kaster det store af sig.
Når man googler, finder man den ene opskrift efter den anden. De ligner naturligvis hinanden meget, med variationer naturligvis. Jeg er dog så heldig at være indehaver af den fantastiske bog "Magiske måneder" af Helle Schjønning, og hun har flere sider om hyld. Opskriften er meget enkel.
Ingredienserne er : 40 hyldeblomstskærme, 50 g citronsyre, 3 citroner, 2 kg rørsukker, 2 l vand.
Fremgangsmåden kan findes utallige steder på nettet.

Klar, parat, start!
Kort tid efter var det hele klar til at trække i 3 døgn på køl. Jeg rørte i det et par gange hver dag, men jeg er ikke sikker på, at det er nødvendigt.

Et skønt udseende og en skøn duft af sommer!
Efter 3 dage blev saften først siet gennem et viskestykke og derefter hældt på skoldede flasker gennem en si. Mange foreslår, at man også skyller flaskerne i Atamon, men det gør jeg ikke. Hvis man skal være helt sikker på, at saften holder sig, er det bedste at fryse den. Jeg skyller flaskerne/glassene i vodka, cognac eller andet i den genre. Derved undgår jeg de allergifremkaldende stoffer, som er i Atamon. Spiritussen smages ikke, men sørger blot for en forlænget levetid hos marmelader, syltetøj og saft.

2 l hyldeblomstsaft, eller syllesaft, som Øglen siger!
Alt det, der er siet fra saften, bør ikke gå til spilde. Helle Schjønning foreslår, at man anvender det til hyldemarmelade. Til marmeladen anvendes "kvaset" minus citronskiverne. Til gengæld tager man 3 nye citroner, skræller dem, så også den hvide hinde er væk og skærer dem i skiver. Kvaset plus de nye citronskiver køres hurtigt gennem en foodprocessor, vejes og tilsættes ca. ligeså meget rørsukker, som "kvaset" vejer. Derefter koges det langsomt op, til det har marmeladekonsistens. Kommes på skoldede glas og er rigtig god til ost.
Min marmelade er desværre blevet lidt for stiv, men smager rigtig godt. Jeg tog en lille smule fra og puttede lakridsrodspulver i. Lakridsen smages ikke, til gengæld har hylden fået en mere intens smag. Eksperimentet er lykkedes , synes jeg!

Den færdige hyldemarmelade.
Det er herligt at prøve at udnytte naturens milde gaver. Jeg laver ikke så store portioner, da vi kun er 2 mennesker i det daglige, men forskellige smagsoplevelser er også vigtige. Indtil videre har jeg lavet rabarber/jordbærmarmelade (den er næsten væk!), abrikosmarmelade og nu hyldemarmelade.

I bogen er der også en opskrift på hyldesukker og hyldesalt. Når jeg får fat i flere hyldeblomster, tror jeg, at jeg vil forsøge mig med at lave hyldesalt.

Hyldemor er hyldetræets skytsånd og ligeledes titlen på et af H.C.Andersens eventyr.

2 kommentarer:

  1. Hvor lyder det lækkert med hyldemarmelade - det er jeg ikke stødt på før, men det må prøves. Her hos os synes vi også, det er herligt at udnytte naturens milde gaver.

    SvarSlet
  2. Madame: Jeg synes også, at marmeladen er blevet lækker. Der skal ikke så meget til ad gangen, da den er meget koncentreret og intens. Jeg prøver også at udnytte naturen omkring os i madlavningen.

    SvarSlet