Her er jeg med

tirsdag den 31. juli 2012

Nonna on tour

Jeg bøvler lidt med at få tingene til at hænge sammen på min blog. Undskyld, men min it-supporter har ferie :-)!
Jeg prøver, men her slår mine evner ikke til. Jeg har skrevet et nyt indlæg under min  blog nr.2, som hedder nonnaontour. Indlægget findes ved at gå ind på navnet i øverste højre hjørne!

Husk også min GIVE-AWAY, som slutter i morgen kl. 12.00. Det kan nås endnu!

tirsdag den 17. juli 2012

En lynhurtig sommer-GIVE-AWAY

Da jeg nu har skrevet 100 indlæg på min blog, kaster jeg mig ud i min første Give - Away. Der kan naturligvis være mange andre gode grunde til dette, fx den fantastiske sommer (?), dejlige læsere, feriedrømme og sommermad.
I kan vælge mellem 2 bøger fra Politikens forlag. Nu skulle man måske tro, at de var sponsoreret af selvsamme forlag, men nej. De er sponsoreret byMe. Vælg enten bage-bogen eller srikke/hæklebogen.





 I er med, hvis I lægger en kommentar og fortæller, hvilken af bøgerne I helst vil vinde.

Give-awayen slutter den 1.august kl. 12.00.



 

lørdag den 14. juli 2012

Skulp-Tur

Forleden var vi på en lille udflugt. Vi drog hjemmefra i regn og blæst, og da vi ankom til stedet, skinnede solen. Herligt. Det gør altså alle oplevelser en tand bedre i min optik.

Vi nåede at gå en tur i centrum, ose, spise på stamrestauranten og se på skulpturer af bl.a. Erik Varming, Svend Wiig Hansen, Jens Fl. Sørensen og flere andre.

Havde vi forlænget radius lidt, havde vi mødt endnu flere skulpturer. Det vrimler!

Mon ikke de fleste kan regne ud, hvor vi var?

torsdag den 12. juli 2012

Miniprojekt

Kraftigt inspireret af mitsted-hellejescika.blogspot.dk har jeg kreeret en lille hæklet clutch. Den kan bruges til mobiltelefon, make-up, håndører eller alt muligt andet.

Næsten færdig.
Det tog mig lidt tid at finde ud af at lave blomsten korrekt, men det hjælper at blive sur på opskriften!

Færdig.
Tasken er foret med stof, designet af Kaffe Fassett.

Er taget i brug.
Næste miniprojekt bliver lidt vanskeligt, tror jeg. Heldigvis findes der gode anvisninger på nettet. Projektet er indtil videre hemmeligt!

fredag den 6. juli 2012

Hyldemor

Når det er sæson, skal der laves saft. Øglemor med familie kom hjem med en pose hyldeblomster efter en lang gåtur borte fra alfarvej sidste weekend. I haven har vi nemlig kun et lillebitte hyldetræ, som ikke kaster det store af sig.
Når man googler, finder man den ene opskrift efter den anden. De ligner naturligvis hinanden meget, med variationer naturligvis. Jeg er dog så heldig at være indehaver af den fantastiske bog "Magiske måneder" af Helle Schjønning, og hun har flere sider om hyld. Opskriften er meget enkel.
Ingredienserne er : 40 hyldeblomstskærme, 50 g citronsyre, 3 citroner, 2 kg rørsukker, 2 l vand.
Fremgangsmåden kan findes utallige steder på nettet.

Klar, parat, start!
Kort tid efter var det hele klar til at trække i 3 døgn på køl. Jeg rørte i det et par gange hver dag, men jeg er ikke sikker på, at det er nødvendigt.

Et skønt udseende og en skøn duft af sommer!
Efter 3 dage blev saften først siet gennem et viskestykke og derefter hældt på skoldede flasker gennem en si. Mange foreslår, at man også skyller flaskerne i Atamon, men det gør jeg ikke. Hvis man skal være helt sikker på, at saften holder sig, er det bedste at fryse den. Jeg skyller flaskerne/glassene i vodka, cognac eller andet i den genre. Derved undgår jeg de allergifremkaldende stoffer, som er i Atamon. Spiritussen smages ikke, men sørger blot for en forlænget levetid hos marmelader, syltetøj og saft.

2 l hyldeblomstsaft, eller syllesaft, som Øglen siger!
Alt det, der er siet fra saften, bør ikke gå til spilde. Helle Schjønning foreslår, at man anvender det til hyldemarmelade. Til marmeladen anvendes "kvaset" minus citronskiverne. Til gengæld tager man 3 nye citroner, skræller dem, så også den hvide hinde er væk og skærer dem i skiver. Kvaset plus de nye citronskiver køres hurtigt gennem en foodprocessor, vejes og tilsættes ca. ligeså meget rørsukker, som "kvaset" vejer. Derefter koges det langsomt op, til det har marmeladekonsistens. Kommes på skoldede glas og er rigtig god til ost.
Min marmelade er desværre blevet lidt for stiv, men smager rigtig godt. Jeg tog en lille smule fra og puttede lakridsrodspulver i. Lakridsen smages ikke, til gengæld har hylden fået en mere intens smag. Eksperimentet er lykkedes , synes jeg!

Den færdige hyldemarmelade.
Det er herligt at prøve at udnytte naturens milde gaver. Jeg laver ikke så store portioner, da vi kun er 2 mennesker i det daglige, men forskellige smagsoplevelser er også vigtige. Indtil videre har jeg lavet rabarber/jordbærmarmelade (den er næsten væk!), abrikosmarmelade og nu hyldemarmelade.

I bogen er der også en opskrift på hyldesukker og hyldesalt. Når jeg får fat i flere hyldeblomster, tror jeg, at jeg vil forsøge mig med at lave hyldesalt.

Hyldemor er hyldetræets skytsånd og ligeledes titlen på et af H.C.Andersens eventyr.

tirsdag den 3. juli 2012

Arbejdsweekend

ADVARSEL: BILLEDTUNGT INDLÆG!
I den netop overståede weekend samledes storfamilien her på matriklen. Alle var mødt frem i løbet af fredagen. Om lørdagen gik arbejdet i gang.

Den lånte brændeflækker er på plads

Stort set ved vejs ende søndag middag
Det må siges at være en meget stor hjælp at have unge stærke kræfter til det grove. Når alle er i gang, rykker det virkeligt. Ind imellem skulle ungerne naturligvis serviceres, der skulle laves mad, og samværet skulle plejes. Det skal naturligvis ikke kun være surt slid. 1-2 arbejdsweekender om året er genialt. Projekter vil der altid være.
Samtidig med, at kløvningen stod på, var der gang i sandkasse og legehus et andet sted i haven. Den gamle sandkasse er for længst væk, så tiden var inde til at sætte en ny op.

Ind imellem blev der gået ture ned at fodre hestene på en nærliggende bondegård eller op til vindmøllerne på modsatte side af grunden, langt fra alfarvej. Møllerne ligger heldigvis så langt væk, at vi ikke kan høre dem. Øglefamilien (www.hverdagenssurdej.dk) havde en hel pose hyldeblomster med tilbage, da de havde været der forbi. Mere om hyld i et senere indlæg.

Sandkassen tager form.
Så godt som færdig. Øglen besigtiger værket. Det er godkendt.

Sandkassen ligger ved siden af legehuset, som var den egentlige årsag til arbejdsweekenden. Øglemor havde fået den geniale idé, at legehuset skulle gøres hyggeligt. Som sagt, så gjort. Fra lørdag morgen til søndag middag kan man nå meget, må vi konstatere, også selv om de små skal puttes, køres barnevognsture med, tegne, se TV, bade, spille spil på Ipad´en osv.

Koncentration!
De små går til sagen med stor entusiasme.
Varanen tænker sikkert: Godt, jeg kan holde fri!


Må jeg også være med?
Så blev legehuset færdigt. Det blev taget i brug med det samme, og det var tydeligt, at børnene hyggede sig derinde. De er fuldstændig med på, at det er deres, og at vi bare passer på det. Vores svigerdatter tog initiativet til en lille indvielse med kiks, is og saftevand for små og store.



De hygger.
Legehuset er blevet meget fint med hvidmalede vægge og lofter, blomstret "tapet" på den ene væg, slagbænk, hylde, billeder på væggene og knager. Skønt!

Man kan også hygge sig lidt alene.
Det beviste vores ældste barnebarn også om aftenen, da hun erklærede, at hun ville sove i legehuset. Hendes mor sad hos hende, til hun faldt i søvn, og så skiftedes vi til at kigge til hende. Da det blev mørkt, kom hun ind i seng. Det var sejt!

Godnat og sov godt!
Nu ved børnene i hvert fald, at legehuset står og venter på dem, så vi håber naturligvis, at de snart kommer igen sammen med deres forældre.
En stor tak for initiativet, hjælpen og samværet til børn, svigerbørn og børnebørn.

Vejret var med os det meste af tiden, selvom solen og blæsten blev afløst af nogle heftige regnskyl, men heldigvis mest om natten og om morgenen. Trods det nåede vi alt, hvad der var planlagt. Super!